2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Rettegett Iván 8 rettenthetetlen felesége

2018. augusztus 23. 15:01 Múlt-kor

IV. Iván (1547-1584), Oroszország egyik leghírhedtebb cárja körül úgy hullottak a feleségek, mint a legyek. Habár a “Rettegett” nevet nem a nőkkel való bánásmódja ihlette, sokszor nekik sem jutott jobb sors, mint ellenségeinek. A krónikák nyolc feleséget tartanak számon, akik közül egyet szeretett, hármat megmérgeztek, négy apácazárdában kötött ki, kettő valószínűleg nem is létezett, és mindössze ketten élték túl közülük a férjüket.

Az első az igazi – Anasztázia Romanovna  (1547–1560)

Úgy tartják, hogy Anasztáziát Rettegett Iván ezerötszáz potenciális menyasszony közül választotta ki. A nemesek az Orosz Birodalom minden szegletéből küldték a Kremlbe a hajadon leányaikat. Anasztázia a nyugodt kiegyensúlyozottságával emelkedett ki közülük, amellyel fékezni tudta a cár frivol természetét. 1547-ben, nem sokkal a koronázás után házasodtak össze, és összesen hat gyermekük született, amelyből négy nem érte meg a felnőttkort.

A cárné 1560-ban bekövetkezett halála után kezdtek megjelenni IV. Ivánon a paranoia jelei. Az orosz nemeseket kezdte vádolni a szeretett felesége haláláért, mert azt feltételezte, hogy az őt megcélzó méregnek véletlenül Anasztázia lett az áldozata. A modern kutatások az első cárné hajában magas koncentrációjú higanyt mutattak ki, amely lehetett méreg is, de akkoriban ezt az anyagot gyógykezelésekkor is használták. Mindenesetre a cár a mély gyászában számos nemest kínoztatott meg és végeztetett ki, amivel kiérdemelte a “Rettegett” nevet.

Boszorkány idegen földről – Mária Tyemrjukovna (1561–1569)

IV. Ivánnak első felesége halála után mutatták be Mária Tyemrjukovnát, egy muszlim herceg lányát. A népi mondák szerint Anasztázia a halálos ágyán figyelmeztette a férjét, hogy az ne vegyen el pogány nőt feleségül. Ennek ellenére a cárt elvarázsolta Mária különleges szépsége, akivel 1561-ben össze is házasodott.

Az édes méz viszont hamar megkeseredett, mikor Iván – és az egész cári udvar – előtt feltárult az új feleség valódi énje. Mária tudatlan volt és rosszindulatú, nem kívánt beleolvadni az orosz kultúrába. Ezenkívül Iván két életben maradt fiától is megtagadta a mostohaanyai gondoskodást. 1569-ben mérgezés áldozatává lett, egyesek szerint Iván kezei által, habár a haláleset után a nemesség újabb sorát végeztette ki.

Csak pár nap jutott – Márta Vasziljevna Szobakina (1571)

Iván újabb valóságshowba illő válogatót tartott, hogy megtalálja a megfelelő harmadik feleséget. A tizenkettes fináléból Márta Vasziljevna Szobakinának egyenes volt az útja az oltárig, de a cél után nem sokkal elbukott: az esküvő után pár nappal megbetegedett és meghalt. Sokan újbóli mérgezésre gyanakodtak, és Iván paranoiája elérte a mélypontot: a sorozatos kivégzéseken túl még az előző felesége bátyját is karóba húzatta.

A meddő apáca – Anna Alekszejevna Koltovszkaja (1572–1574)

Negyedszerre házasodni illegálisnak és istentelennek minősült fél évezreddel ezelőtt, de Iván azzal érvelt, hogy a szent köteléket a pár napos feleségével nem teljesítették be. Végül a cár Anna Koltovszkaját az egyház áldása nélkül vette el 1572-ben. Iván türelmetlenül várta az új utód megfoganását, de két év után kolostorba küldte a nejét, aki fogságában végül túlélte a rettegett cárt.

A homályos ara – Anna Vaszilcsikova (1575–1577)

Szinte semmit sem tudni az ötös számú indulóról, Anna Vaszilcsikováról, kinek eskütételét szintén nem hagyta jóvá az egyház. Az elődjét követve két év után ő maga is apácák között találta magát. Állítólag erőszakos halál érte, valószínűleg Iván parancsára.

Sosemvolt özvegy – Vaszilisza Melentyeva (1579)

A hatodik feleség történetéről nehéz eldönteni, hogy valós vagy csak egy a 19. században kitalált história. Eszerint Vaszilisza Melentyeva 1579-ben egy háborúban életét vesztett herceg özvegyeként érkezett a cári udvarba. A kedves és szép feleséget azonban rajtakapták, hogy viszonyt folytatott egy Devletev nevű herceggel. Büntetésül Iván kényszerítette Vasilisát, hogy nézze végig, ahogy a szeretőjét karóba húzatta, míg őt magát – hova máshova – zárdába küldte. Az asszony ismeretlen körülmények között még abban az évben meghalt, Ivánról pedig feltételezhető, hogy már egyfajta morbid rutinnal kezelte ezeket az eseteket. Egyes verziók szerint Vasilisa Melentyeva csupán ágyasa volt a rettegett cárnak.

Rövidre zárva a véget – Mária Dolgorukaja (1580)

A hetedik feleségről oly kevés a biztos tény, hogy az is lehet, hogy valójában egy kitalált karakter a történelmi kirakósban. A róla és a Vasilisa Melentyeváról szóló históriákról nincsenek korabeli feljegyzések, mindössze egy 19. századi forrás. A cár összes felesége közül neki és elődjének nincsen koporsója, valamint nem említik őket az akkori udvari dokumentumok. Iván állítólag 1580-ban vette el a Máriát, aki I. György nagyfejedelemnek, Moszkva alapító ősének távoli leszármazottja volt. A királyi vérvonal ellenére ő sem volt az ártatlanság mintaképe, ugyanis az első együtt töltött éjszakán a cár rájött, hogy az újdonsült hitvesének szüzességét már elvették. De Iván – megunva a macerát – ahelyett, hogy kolostorba küldte volna, inkább megfojtotta feleségét.

Aki túlélte – Mária Fjodorovna Nagaja (1581–1584)

Az utolsó hitves túlélte a cár 1584-ben bekövetkezett halálát. Egy fiúörökös is született, Dmitrij, akit száműzetésben nevelt ezután. Azonban miután 1591-ben meggyilkolták őt, Máriának is a zárdában kellett töltenie maradék éveit. Ami nem is volt olyan kevés, hiszen 24 évvel élte túl férjét. Azt is megélte, hogy egy a halott fiaként felbukkanó, trónigénnyel fellépő imposztort leleplezzen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Anasztázia RomanovnaMária Tyemrjukovna gyűrűjeMárta Vasziljevna SzobakinaVaszilisza MelentyevaMária Fjodorovna Nagaja leleplezi az imposztort
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár