7 végzetes pillanat

10 nagy katonai tévedés a történelemből

2018. július 18. 18:33 Múlt-kor

A történelem során rengeteg vesztes csata volt a rossz időjárásnak, elégtelen fegyverzetnek, vagy egyszerűen a balszerencsének köszönhető. Sok esetben azonban a rossz döntések és a hiányos tervezés okoztak vereséget. Az alábbiakban felsorolásra kerül a történelem tíz legnagyobb ilyen hibák által eldöntött ütközete.

Csangping

Csangping, Kr. e. 260

A kínai történelem „a hadakozó fejedelemségek kora” néven ismert időszakában, Kr. e. 260 júliusában a nyugat-kínai Csin fejedelemség már három éve ostromolta a Csao fejedelemség irányítása alatt lévő Sangdang nevű erődítményt. Hsziaocseng fejedelem Csao Kuo tábornokot küldte az ostromló sereg szétverésére egy 450 000 fős sereg élén. A Bai Csi által vezetett Csin sereg a vártnál kisebb volt, és meg is kezdte a visszavonulást. Csao Kuo utánuk iramodott, hátrahagyva utánpótlását – amelyen a visszavonulást színlelő Bai Csi serege így rajtaüthetett, elpusztítva azt, és kettévágva Csao Kuo seregét.

Az élelmiszerhiánnyal küszködő Csao Kuo beásta magát csapataival, és várta a felmentősereget, miközben katonái éheztek és szomjaztak. Körülbelül 40 napi kisebb-nagyobb harc után Bai Csi íjászainak sikerült megölniük Csao Kuót, ezután az óriási sereg megadta magát. Bai Csi a feljegyzések szerint arra adott parancsot, hogy az összes hadifoglyot – akik lehettek akár 400 000-en is – végezzék ki. Ha ez megtörtént, minden valószínűség szerint elevenen eltemethették a katonákat. Csao Kuo létszámfölényből indulva veszítette el a csatát azzal, hogy gondolkodás nélkül rohant a visszavonulást színlelő ellenségnek.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!