A vörösterror 133 napja

Páratlan kincsekkel volt tele az ókori görög harcos sírja

2015. október 27. 09:48 MTI

Egy görög harcos kincsekben páratlanul gazdag sírjára bukkant egy nemzetközi régészcsoport Görögország déli részén, Pülosz romvárosban. A felfedezés a mükénéi kultúra leglátványosabb lelete, amelyet az elmúlt több mint 60 évben feltártak - közölte hétfőn a görög kulturális tárca. 

Letisztított bronzkori aranylánc
Letisztított bronzkori aranylánc

A 3500 éves sír mintegy 1400 műkincset rejtett, arany és ezüst ékszereket, kupákat bronzvázákat, drágaköveket és elefántcsont, aranyozott markolatú kardot. A görög harcos 30-35 éves lehetett, amikor eltemették, a püloszi arisztokrácia egyik neves vezető személye.

A sír elkerülte, hogy sírrablók feldúlják, akik a térségben, a püloszi palota maradványainak közelében kifosztottak egy hatalmas ókori sírt. A görög harcos sírját nyáron találta meg egy nemzetközi régészcsoport, amelyet az amerikai Cincinnati Egyetem szakemberei vezettek - közölte a minisztérium. Pülosz a késő bronzkori mükénéi kultúra egyik fontos lelőhelye. Az 1930-as évek vége óta folytatnak a térségben ásatásokat, amelyek során feltárták az i. e. 13. században épített palotát.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Az aranylánc eredeti lelőhelyénAz aranylánc részleteBronzkori tükörAranymarkolatú kardUgró bikát ábrázoló aranygyűrűHárom bikát ábrázoló karneol pecsétnyomó

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!