2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt híres beszéd az esőben

2016. április 2. 14:55 Múlt-kor

Idősebb Bush széttépte elázott jegyzeteit, és rögtönözve szólt az 1989 nyarán a Kossuth térre összesereglő magyarokhoz, akik a vihar ellenére sem tágítottak. Hasonlóan esős időben zajlott Rajk László újratemetése, de Roosevelt elnök sem volt szerencsés: a négy beiktatási beszéde közül kettőt esernyők gyűrűjében kellett elmondania. Horthy 1919-es budapesti bevonulása, majd rövid beszéde is csepergő esőben zajlott le, a kevésbé ismert William Henry Harrison amerikai elnök pedig csaknem két órán át tartó beiktatási beszéde, amelyet hideg, havas esős időben, fedetlen fővel mondott el, nagyban hozzájárult halálához.

A halállal végződő

Soha nem derült ki, hogy elnökként mire lett volna képes a nagyreményű William Henry Harrison, aki minden idők leghosszabb, 1 óra 45 percen át tartó beiktatási beszédét tartotta meg 1841. március 4-én. A csípős, hideg idő és a szakadó hóesés ellenére viszonylag szép számmal gyűlt össze a kíváncsi tömeg, hogy tanúja legyen az egykori ohiói szenátor, hírnevét az indián, majd az angol sereg legyőzésével szerzett, hivatalba lépésekor már nemzeti hősként ünnepelt államférfi beiktatási ceremóniájának.

A szeszélyes időjárás felkészületlenül érte az elnököt is, aki ennek ellenére derekasan helytállt és végigmondta szövegét, vázolva a következő négy év menetrendjét. Egyes vélemények szerint tudatos volt az egykori hős időjárással szemben tanúsított daca, ugyanis a 68 éves férfi így akarta bebizonyítani, hogy még mindig erőtől duzzad. Ennek megfelelően nem volt hajlandó kabátot és kalapot sem felvenni, a beiktatási ceremóniára pedig zárt kocsi helyett lóháton ment. (Érdekesség, hogy Harrison volt az utolsó, brit állampolgárként született amerikai elnök.)

A 8495 szavas beiktatási beszéd végül Harrison első és egyben egyetlen nyilvános elnöki beszéde maradt. A nem túl előrelátó politikus a beiktatási beszédjén minden bizonnyal megfázott, ám egyes elméletek szerint nem ekkor, hanem három héttel később, március 26-án kapta el a végzetesnek bizonyuló náthát. Az egyre súlyosbodó betegsége során később tüdőgyulladást, majd mellhártyagyulladást kapott, s az orvosok minden erőfeszítése ellenére (kezelték ricinusolajjal, ópiummal, vazelinnel, piócákkal és farkasalmával is) egy hónappal később, 1841. április 4-én 12:30-kor elhunyt a pihenni alig hajlandó, utolsó óráiban már félrebeszélő elnök. (Egy 2014-es vizsgálat szerint elképzelhető, hogy hastífusz végzett vele.)

Harrison így csupán arról maradt emlékezetes, hogy ő volt az első amerikai elnök, aki hivatalában halt meg, továbbá hogy valamennyi elnök közül ő töltötte a legrövidebb időt posztján: mindössze 32 napot, 12 órát és 30 percet. (A legtöbb ideig, 1933 és 1945 között Franklin D. Roosevelt lakhatott a Fehér Házban, ugyanis ő összesen 4422 napig állt az Egyesült Államok élén. Ezt a rekordot már senki sem fogja megdönteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Bartók Béla útonA Gellért Szálló előttRajkné és fia az újratemetési ceremónián  Roosevelt második beiktatási beszédeRoosevelt negyedik beiktatási beszédeBarbara és George Bush a Kossuth-szobor előtt (MTI)Barbara és George Bush 1989. július 11-én (MTI)Rajkné fiával 1956. október 6-án (MTI)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár