2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Nyolc vad parti, amely beírta magát a történelem lapjaira

2017. június 30. 10:22

„A bor, a buja szavak, az éjszaka és a nemek közti közösülés a szemérem utolsó szikráját is kioltotta…” – Livius szavai korántsem csak az ókori Róma erkölcsi életét felbolygató bacchanáliákat jellemzik. Királyok, művészek és amerikai elnökök egyaránt képesek voltak világraszóló ünnepségeket szervezni úgy az ókorban, mint a 20. században is.

Nyolc vad parti, amely beírta magát a történelem lapjaira

Egy igazi gyilkos parti

Bajor Izabella francia királyné 1392-ban egy fényűző bankettet szervezett Párizsban egyik udvarhölgye menyegzője alkalmából. Az est fénypontja a tervek szerint az lett volna, amikor maga a király, VI. Károly öt nemes kísérője társaságában egy különleges tánccal szórakoztatja majd az egybegyűlteket. A mutatvány igazi különlegességét az adta, hogy uralkodó és az öt nemes erdei vadembereknek öltöztek és magukra lenvászon jelmezeket öltöttek.

A tánc valóban az este csúcspontja lett, bár valószínűleg teljesen másképp, mint ahogy azt bárki tervezte volna. Történt ugyanis, hogy miután a király és emberei nekiláttak a táncnak, megérkezett a terembe a király öccse, Orleans hercege már meglehetősen ittas állapotban – és egy égő fáklyával a kezében. Az imbolygó léptű herceg aztán túl közel került a táncosokhoz, és véletlenül lángra lobbantotta egyikőjük jelmezét, a tűz pedig gyorsan átterjedt a kompánia többi tagjára is. A királyt egy gyorsan reagáló asszonyság mentette meg, beborítva őt a szoknyájával, kioltva a rajta égő lángokat. Az egyik táncos a közelben lévő boroshordóba vetette magát, ezzel szintén túlélte az incidenst, de a másik négy nemes férfi halálra égett a tragikus eset során.

Magazin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár