2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét zűrös legenda az űrkutatás történetéből, amely máig felkavarja a közvéleményt

2017. május 11. 17:02

Az elmúlt évszázadban fellendülő űrkutatás valóságos aranybánya volt az összeesküvés-elméletek hívei számára. Egyesek a Mars felszínén épített csatornákat, mások vénuszi élőlényeket vélnek felfedezni egyes képeken. Rengetegen meg vannak győződve róla, hogy a kormányzat már rég kapcsolatot teremtett a földönkívüliekkel lezuhant űrhajókon keresztül, ugyanakkor vannak, akik még azt is kétségbe vonják, hogy megtörtént-e egyáltalán Neil Armstrong holdraszállása. Következzen hét zűrös história az űrkutatás történetéből.

Járt-e ember a Holdon?

Az Apolló-program keretében 1969-1972 között 12 amerikai asztronauta sétálhatott a Hold szürke felszínén. A rendkívüli vállalkozás természetesen már azóta foglalkoztatja az összeesküvés-elméletek híveit, amióta csak Neil Armstrong híres szavai: „Kis lépés az embernek, nagy ugrás az emberiségnek” recsegve-ropogva megérkeztek a földi rádióállomásokra. Azóta már számos fénykép is nyilvánosságra került az első holdraszállás eseményeiről, amelyek gazdag alapanyagot biztosítanak azok számára, akik szerint az egész program és vele a holdraszállás valójában csak színjáték volt.

Leggyakoribb érveik között találjuk, hogy a képeken nem látszanak a csillagok, és képtelenségnek tartják, hogy a kitűzött amerikai zászló lobogjon a Holdon, hiszen azon, légkör híján, nem is fújhat a szél. Ezeknek a jelenségeknek azonban meglehetősen prózai magyarázataik vannak. A csillagok éppen azért nem látszanak a holdi égen, amiért a Földön sem látjuk őket nap közben: a napfény ugyanis teljesen elmossa a csillagok fényeit. A zászló lobogásának titka az anyagában rejlik. A NASA emberei ugyanis gondolva arra, hogy egy hétköznapi zászló – amely egyszerűen csak lógott volna a rúdon – nem mutat majd túlságosan felemelő látványt a holdraszállást megörökítő fotókon, olyan fémszálakat szőttek a lobogóba, amelyek viszonylagos tartást biztosítottak neki, ezzel olyan hatást keltve, mintha a zászló tényleg kibontva szállna a Hold felszínén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Mars térképe 1894-ből és a Hubble-teleszkóp felvételénNeil Armstrong a Hold felszínén„Tilos a belépés” - táblák az 51-es körzet határánálAz új, nagyobb felbontású fénykép a „marsi arcról”Az egyik Venera szonda által készített fényképA szibériai Tunguszkánál letarolt erdőA „marsi arc” a Viking-1 űrszonda felvételénA roswelli esetről tudósítú újságcímlapA marsi csatornák Percival Lowell rajzán

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár