2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Isten szemétől a turini remeteségig: 220 éve született Kossuth Lajos

2022. szeptember 19. 08:50 Múlt-kor

Szabadságharc és száműzetés

Az Országos Honvédelmi Bizottság (OHB) elnökeként a harcok kitörése előtt országos toborzókörúton vett részt, ahol kivételes szónoki képességeit megcsillogtatva szólította fegyverbe az Alföld lakosságát. A Batthyány-kormány lemondását követően az OHB elnökeként gyakorlatilag az ő kezébe került a hadműveletek irányítása, ahol kezdetben nagyon sikeres és okos döntésekkel vitte előre a nemzet ügyét.

A szabadságharc végén, amikor a bukás már elkerülhetetlennek látszott, 1849. augusztus 11-én Görgei Artúrt ruházta fel teljhatalommal. A Törökországba távozó Kossuth – hogy az európai közvélemény előtt fentartsa a szabadságharc folytatásának reális lehetőségét – szeptemberi írásában (a híres vidini levél) Görgeit tette felelőssé a szabadságharc bukásáért. Bár a levél megírásával Kossuth szándékai nyilvánvalóak voltak, komoly felelősség terheli azért, amiért Görgeinek a következő mintegy hatvan évben a rásütött hazaáruló bélyegével kellett együtt élnie.

Kossuth önkéntes száműzetésében az elveiből nem engedő, gerinces, a nemzete javát minden más elé helyező hazafi ideálját igyekezett megtestesíteni.

Kossuth Vidinből Sumenbe, onnan pedig a nyugat-anatóliai Kütahyába ment, majd Angliába. Ezt követően az Egyesült Államokba vezető körútja következett, ahonnan visszatérve Londonban telepedett le, és tovább törekedett arra, hogy újra érdemi beleszólása legyen a magyar ügyekbe.

A száműzetésben élő Kossuth folyamatosan kereste a lehetőségeket politikai céljai elérésére, és személyében mások is lehetőségeket láttak. Ehhez kellő alapot szolgáltatott élénk kapcsolata a francia, olasz, orosz, német és lengyel emigráns körökkel, különösen a krími háború idején.

Ám mivel az általa engesztelhetetlenül elutasított Ausztria nem lépett fel a törökök ellenében, tervei dugába dőltek egy esetleges angol–francia beavatkozásra nézve. Figyelme így Itália felé fordult, ahol a szárd–piemonti királyság olasz egységet célzó törekvéseit szándékozott ötvözni a magyar függetlenség gondolatával.

A solferinói győzelem utáni gyors béke azonban megint gátat szabott elképzeléseinek. Megszületett ugyan a Dunai Konföderáció tervezete, de a változások eközben már Magyarországon is érlelődtek. Az 1861-től Itáliában, Torinóban (Turin) élő Kossuth az osztrák–magyar kiegyezést élesen bírálta, azt a magyarság számára végzetesnek ítélte.

Utolsó sorait – amelyben még egyszer kifejtette a magyarországi állapotokkal való kapcsolatát – 1894-ben vetette papírra: „Nem a Habsburg-háznak, hanem az osztrák császári és magyar királyi méltóság egy személybe kumulációjának vagyok ellensége; ennek igenis, bár tehetetlen, de megtörhetetlen, de hajthatatlan ellensége vagyok és maradok mind halálomig”.

1894. március 20-án hunyt el. A tíz nap múlva Magyarországra induló, Kossuth koporsóját szállító vonatot tízezrek várták a csáktornyai határállomáson, Budapesten félmilliós tömeg kísérte utolsó útjára a Kerepesi temetőbe, ahol egy ideiglenes sírba helyezést követően 1909-ben került át végleges helyére, a Kossuth-mauzóleumba.

Kossuth élete során mindvégig a liberális polgári átalakulás, a demokratizmus és a szabad Magyarország elkötelezett és kérlelhetetlen híve maradt. Politikai pályája során olyan, hasonlóan magasan kvalifikált államférfival folytatott termékeny vitát, mint Széchenyi, Deák vagy éppen Görgei. A magyar nép kollektív emlékezetében a mai napig a magyar szabadság szimbólumaként él, de ő a magyar függetlenségi törekvések legismertebb magyar alakja külföldön is: New Yorkban szobra áll, Párizsban pedig egy kis tér őrzi emlékét. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kossuth Ferenc és Kossuth LajosKorabeli karikatúra Széchenyi és Kossuth vitájárólKossuth Lajos tábornokai körébenKossuth Lajos ceglédi toborzó körútján, 1848.Kossuth Lajos ünnepélyes fogadtatása New Yorkban, 1851.Kossuth Lajos budapesti gyászmenete, 1894.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár