2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét meglepő tény az orvoslás történetéből

2016. február 17. 08:26

A csodaszer, amely mindent gyógyított

A történelem során uralkodónak lenni felettébb veszélyes hivatásnak számított, mivel szinte mindig akadt valaki, aki meg akart szabadulni az éppen aktuális királytól, fejedelemtől, fáraótól vagy császártól. Nem volt ez másképp VI. Mithridatész pontoszi királlyal sem, aki a legenda szerint úgy próbálta meg hatástalanítani a mérgeket, hogy kis dózist juttatott be a gyilkos szerekből a szervezetébe, majd fokozatosan növelte az adagokat. Állítólag a börtönében sínylődő rabokon különböző toxikológiai kísérleteket is végzett, és tudósai ennek eredményeképpen fejlesztették ki az ún. mithridatét, amely minden ellenmérget egyetlen formulában egyesített.

Miután Pompeius i. e. 66-ban legyőzte Mithridatész seregét, a recept állítólag Rómába is eljutott, és Nero császár orvosa, Andromakhosz közel egy évszázaddal később ennek alapján fejlesztette ki 64 alapanyagból álló csodaszerét, a theriakát. Bár főként növényi összetevőkből (köztük ópiumból) állt, viperahúst is felhasználtak a készítése során. Eleinte szkeptikusan tekintettek az új gyógyszerre, később azonban az egész világon elterjedt, drága medicinává vált. A 12. századra Velence vált a csodaszer fő exportőrévé, amely Európában, az arab világban és Kínában is nagy népszerűségnek örvendett. A siker évszázadai 1745-ben értek véget, amikor William Heberden angol orvos kijelentette, hogy a theriakának valójában közel sincs olyan jótékony hatása, mint amilyet tulajdonítanak neki, és a rómaiak kiszínezték a történetet, hogy hatékonyabban kereskedhessenek a szerrel. A theriaka ennek ellenére még a 19. századi európai gyógyszerkönyvekben is felbukkant.         

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Római dombormű-ábrázolás egy páciensét kezelő orvosrólJacques Cartier találkozása indiánokkalFrançois-Joseph-Victor Broussais és egyik pácienseÍgy látta az ugandai műtétet Robert FelkinGyerekszületés-ábrázolás az ókori Egyiptomban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár