2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét meglepő tény az orvoslás történetéből

2016. február 17. 08:26

Profi császármetszés Ugandában

Bár a 19. század második felében a császármetszés a nyugati világban már ismert módszernek számított, a Brit Birodalom lakosai azt már nehezen tudták megemészteni, hogy olyan „civilizálatlan” népek, mint a mai Nyugat-Uganda területén található kis királyságban, Bunyuróban élők is rájöttek – feltehetően saját maguktól –, hogyan kell kivitelezni a műtétet. Az évszázadok során számos olyan esetet jegyeztek fel, amikor a császármetszés az anya és gyermeke életét is megmentette, a beavatkozásra azonban még az antiszeptikus módszerek és az érzéstelenítés megjelenése után is csak egyfajta utolsó lehetőségként tekintettek. Részben ezért is hallgatták 1884-ben meglepetten az edinburgh-i sebészek Robert Felkin afrikai misszionárius beszámolóját egy öt évvel korábban, Bunyuróban végrehajtott sikeres császármetszésről.

A műtét előtt az anyát banánborral érzéstelenítették. Az italt az orvos a műtét helyszíne, valamint saját kezei bekenésére is felhasználta, ami arra utal, hogy a bunyuróiak tisztában voltak a fertőtlenítés fontosságával. A doktor ezután egy bemetszést hajtott végre a hasfalon és a méhfal egy részén, mielőtt a méhfal széthúzásával kiemelte a csecsemőt. A műtét során a méhlepényt is eltávolították. Az orvosok ezután a sebet hét vasszegszerű eszköz segítségével varrták össze, majd a tárgyakat jávai méregfából készült huzal segítségével rögzítették. Az orvos ezután egy gyógynövényekből készült krémet kent a sebre, amelyet meleg banánlevelekkel fedett be, majd az egészet kötszerrel kötözte körbe. Felkin beszámolója szerint az anya és gyermeke még 11 nappal később is jó egészségnek örvendett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Római dombormű-ábrázolás egy páciensét kezelő orvosrólJacques Cartier találkozása indiánokkalFrançois-Joseph-Victor Broussais és egyik pácienseÍgy látta az ugandai műtétet Robert FelkinGyerekszületés-ábrázolás az ókori Egyiptomban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár