2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét meglepő tény az orvoslás történetéből

2016. február 17. 08:26

Szürkehályogműtét a 6-7. századból

A történelem egyik első ismert orvosi szakkönyve az Indiában, szanszkrit nyelven írt Sushruta Samhita. A szöveg keletkezésének időpontját nem lehet pontosan meghatározni, mivel az eredeti kézirat nem maradt fent, és a művet csak későbbi másolatokból ismerjük, a szakértők azonban egyöntetűen i. e. 600 körüli időpontra datálják a mű keletkezését. Sushruta feltehetően az észak-indiai Benáreszben (ma Váránaszi) élet, ahol orvosként és tanárként dolgozott. Művében többek között orvostudományról, műtétekről, farmakológiáról és a betegek kezeléséről is értekezett.

Az orvos úgy vélte, tanítványai – legyenek bármennyire műveltek – egészen addig nem készültek fel a betegek kezelésére, amíg gyakorlati tapasztalatokat nem szereztek. Azt javasolta, hogy a sebészeti eljárásokat először gyümölcsökön próbálják ki (a bevágásokat a gyümölcs héján, a belső szervek eltávolítását pedig a gyümölcsben található maguk kivételével), de ajánlott volt halott állatokon, valamint vízzel töltött zsákokon is kísérletezni a valódi betegek kezelése előtt.

A Samhitában többek között egy szürkehályogműtét leírása is szerepel. Eszerint a páciensnek az orra hegyét kellett néznie, miközben az orvos a hüvelyk- és mutatóujjával széthúzta a szemhéjakat, majd egy tűszerű szerkezettel oldalról keresztülszúrta a szemgolyót. Ezután anyatejjel hintette be a testrészt, és egy gyógynövényekből készült főzettel mosta le a szemet. Az orvos a hályogot a tűszerű alkalmatossággal távolította el. Kulcsfontosságú volt, hogy a páciens a műtét alatt ne köhögjön, tüsszentsen, böfögjön, vagy bármilyen más tevékenységet folytasson, amellyel nyomást gyakorolhat a szemre. Sikeres kezelés esetén a beteg látása javulhatott, ám a műtét fókuszálatlan látást eredményezett.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Római dombormű-ábrázolás egy páciensét kezelő orvosrólJacques Cartier találkozása indiánokkalFrançois-Joseph-Victor Broussais és egyik pácienseÍgy látta az ugandai műtétet Robert FelkinGyerekszületés-ábrázolás az ókori Egyiptomban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár