2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét meglepő tény az orvoslás történetéből

2016. február 17. 08:26

A legkorábbi, altatás közben végrehajtott műtét

Amikor a hatvanéves japán asszony, Aija Kan 1804-ben egy napon észrevette, hogy egy daganat nőtt a mellében, nem volt kétsége afelől, hogy ő is ugyanarra a sorsa jut, mint szintén mellrákban elhunyt lánytestvérei. Az idős hölgy előtt azonban olyan lehetőség adódott, amely nővérei számára még nem állt rendelkezésre: a tumor műtéti úton való eltávolítása. Hanaoka Szeisu (1760-1835) hirajamai orvos azután kezdett el az érzéstelenítés témakörével foglalkozni, miután hallotta a 3. századi kínai orvosról, Houa T’óról szóló történeteket, melyek szerint a doktor már sok évszázaddal korábban kifejlesztett egy olyan szert, amelynek segítségével a páciens átaludhatta a műtétet. Hanaoka hasonló kísérletekbe fogott, és elkészítette az általa cuszenszannak elnevezett, egyéb növényi eredetű összetevők mellett métel maszlagot, sisakvirágot és a latinul Angelica decursivaként ismert növényt tartalmazó forró italt.

Ha valaki nem megfelelően fogyasztotta a keveréket, akár bele is halhatott, ha azonban az előírásoknak megfelelően itta meg a páciens, 6-24 órára öntudatlanná vált tőle, így ezalatt könnyedén végrehajthatták a szükséges operációt. Aija Kan is az italtól bódult állapotban feküdt 1804. október 13-án a „műtőasztalon”, miközben Hanaoka doktor kivágta a tumort melléből. Bár az asszony a következő évben meghalt, a japán orvos még legalább további 150 mellrákos betegen végzett a cuszernszan segítségével műtétet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Római dombormű-ábrázolás egy páciensét kezelő orvosrólJacques Cartier találkozása indiánokkalFrançois-Joseph-Victor Broussais és egyik pácienseÍgy látta az ugandai műtétet Robert FelkinGyerekszületés-ábrázolás az ókori Egyiptomban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár