2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Hat kora újkori tanács a jó alváshoz

2019. március 13. 15:52 Múlt-kor

A helyes étkezés csodákat művel

A régi idők emberei számára a nyugodt alvás egyik titka gyomruk tartalma volt. Az emberiség azóta tartja magát ébren koffeintartalmú élelmiszerekkel, amióta csak ismeri hatásukat, és már a 17. században azt állította Philippe Sylvestre Dufour francia gyógyszerész, hogy a tea és a kávé kerülendők alvás előtt. Megjegyezte, hogy csak azok számára hasznosak, „akik éjszaka tanulnak”. Azt is tudták azonban eleink, hogy egyes élelmiszerek akár gyógyírként is szolgálhatnak a kialvatlanságra. Elsősorban a fejes salátából készült levest dicsérték annak álmosító hatásáért, és gyakran fogyasztottak forralt bort is altató célzattal.

A kora újkori egészségügyi tanácsadó írások közeli kapcsolatot feltételeztek az egészséges alvás és az egészséges emésztés között. „Az egészség vára” című 1534-es művében Sir Thomas Elyot brit jogász és humanista kijelentette: „Az emésztést jobbá, illetve tökéletesebbé teszi az alvás, a testet kövérebbé, az elmét csendesebbé és tisztábbá, a testnedveket kiegyensúlyozottabbá.”

Sokan úgy gondolták, a megfelelő alvási testhelyzet gyorsítja az emésztést. Az embereknek azt tanácsolták, „jól feltámasztva” aludjanak, megemelt fejjel, hogy testük az emésztőrendszer felé lejtsen, megakadályozandó az étel felöklendezését. Arra is biztatták őket, hogy váltogassák testhelyzetüket az éjszaka folyamán: a jobb oldalra fordulva úgy tartották, könnyebben bejut az étel a gyomorba, az így töltött néhány óra után pedig érdemes átfordulni a hűvösebb bal oldalra, ezzel kiegyenlítve a testhőmérsékletet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Kép forrása: PinterestKép forrása: medievalists.netKép forrása: All Things GeorgianKép forrása: Atlas ObscuraKép forrása: The Christian Post

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár