2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Hat kora újkori tanács a jó alváshoz

2019. március 13. 15:52 Múlt-kor

Becsüld meg saját ágyad

„Valaki az én ágyikómban aludt!” – szól a híres panasz az Aranyfürtöcske és a három medve című meséből, ami jól mutatja, az emberek már régtől fogva nagyra értékelik a saját ágyukban való alvás által nyújtott biztonságot és kényelmet, és nemigen kedvelik, ha ezt valaki megtöri – így volt ez az 1830-as években is, amikor Robert Southey meséje első ízben népszerűvé vált.

Az ágynak fontos szociális, rituális és érzelmi szerepe volt mindig is, emellett az emberek többsége itt pihenhette ki magát biztonságban és kényelemben. Őseink gyakran aludtak olyan takarók alatt, amelyek régóta a családban öröklődtek, és nem véletlen az sem, hogy az ágynemű gyakori nászajándék volt, illetve gyermekek születésekor is azt ajándékoztak.

Az asszonyok gyakran készítettek, vagy legalábbis díszítettek ágyneműt szeretteiknek, ezzel óriási szentimentális értékkel felruházva azt. Amikor a bírósági becsüsök az 1660-as években el akarták venni a yorkshire-i Alice Thornton értékes bársony ágyneműt, amelyet édesanyjától kapott, foggal-körömmel küzdött, hogy megtarthassa: ebben az ágyneműben hevert ki számos betegséget Alice és gyermekei is, és ebben alva gyászolta férje, William halálát is.

A személyes, ismerős tárgyak nem csak a 17. században bírtak hatalmas fontossággal az emberek számára, és a tudomány is igazolni látszik az emberek kötődését a már ismert alvóhelyekhez: „első éjszaka hatásnak” nevezik a kutatók azt a jelenséget, amikor valaki ismeretlen helyen rosszul alszik. Arra a következtetésre jutottak, hogy ilyenkor az agy egyik fele „éjjeliőr” üzemmódban van, ami nagyon enyhe alvást eredményez, hogy hamar észlelni tudja az ember az esetleges veszélyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Kép forrása: PinterestKép forrása: medievalists.netKép forrása: All Things GeorgianKép forrása: Atlas ObscuraKép forrása: The Christian Post

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár