2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Hat kora újkori tanács a jó alváshoz

2019. március 13. 15:52 Múlt-kor

Hűtsd le magad

Napjainkban az alvásszakértők úgy tartják, létezik egy optimális szobahőmérséklet a kényelmes éjszakai alváshoz: 18,5 Celsius-fok. Eleinknek ugyan nem álltak rendelkezésére ilyen pontos adatok, azonban jól tudták, túl meleg helyen nem lehet olyan jól aludni. A kora újkorban szokás volt nyitott ajtók és ablakok mellett aludni, hogy folyamatos légmozgást biztosítsanak a házban, a levegőt pedig rózsával és majoránnával tették illatosabbá. Emellett nagyra értékelték a lenből készült lepedőket és takarókat is, amiért frissítő, hűvös érzést adtak az alváshoz.

A len ágynemű további előnye volt, hogy megnehezítette az alvás legnagyobb ellenségeinek dolgát: a különféle ágyi poloskák, legyek és bolhák nehezebben tudtak hozzáférni az emberhez. Ezek a lények Oliver Goldsmith 18. századi ír születésű angol költő szerint minden másnál jobban képesek voltak „elzavarni azt az alvást, amelyet még a bánat és a szorongás is odaengedett az emberhez.”

Ha a len ágynemű nem bizonyult elegendőnek a nemkívánatos alvótársak távol tartásában, a háztartások számos különféle módszer közül választhattak ágyaik, illetve matracaik kitisztítására – ezek közé tartozott a füstölés is, amely a rovarok elleni egyik leghatékonyabb eljárás volt. Hannah Glasse, az 1760-ban kiadott A szolga címtára, avagy a házvezető társa című kiadványában azt tanácsolta a mocsaras vagy lápos területen élőknek, hogy akasszanak tehéntrágya-darabokat ágyuk végébe a rovarok távol tartására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Kép forrása: PinterestKép forrása: medievalists.netKép forrása: All Things GeorgianKép forrása: Atlas ObscuraKép forrása: The Christian Post
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár