2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Hat kora újkori tanács a jó alváshoz

2019. március 13. 15:52 Múlt-kor

Légy kreatív a konyhában

Manapság azok, akiknek nehezére esik álomba szenderülni, különféle gyógyszerekre hagyatkoznak. Erre eleinknek nem volt módja, azonban korántsem jelenthető ki, hogy ne lettek volna nekik is módszereik – egyszerűen kreatívabbnak kellett lenniük.

Minden háztartás patikájának fontos elemei voltak a házi altatószerek, és a legtöbb álmatlanságot otthoni körülmények között, nemzedékről nemzedékre hagyományozott receptek segítségével kezelték. Egy bizonyos Elizabeth Jacobs nevével ellátott 1654-es angol receptkönyv négyféle altatót is tartalmazott. Az egyik szerint mákot kellett keverni sörbe, fehérborba vagy likőrborba, a fogyasztó életkorától függően.

A kevésbé erélyes megoldások kamillából, rózsaszirmokból, levendulából, uborkából vagy fejes salátából készült főzetek voltak, amelyeket vagy megittak, vagy kívülről a fej, a nyak vagy a has hűtésére alkalmazták. Egy 1710-ből származó recept szerint a piros rózsa szirmait és szerecsendiót kellett egy textildarabra varrni, majd tejbe mártani és lefekvés előtt mindkét halántékhoz érinteni. A szárított rózsaszirmokat a párna huzatokba és a matracokba is helyezték sokan, de a takarók közé szórni is szokás volt az illatuk miatt. E házi készítmények legtöbb összetevője otthon is termeszthető volt, így a legtöbb ember számára könnyen hozzáférhető volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Kép forrása: PinterestKép forrása: medievalists.netKép forrása: All Things GeorgianKép forrása: Atlas ObscuraKép forrása: The Christian Post
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár