2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Ezüst formájában is elfogadta alattvalói hűségét egy római császár

2020. december 3. 17:46 Múlt-kor

Egy, a Kr. u. 2. századra datálható görög feliratról nemrégiben kiderült egy új fordítás alapján, hogy voltaképpen egy pénzbeli vesztegetésért mond köszönetet. A kőbe vésett felirat egy római uralkodó szavait örökítette meg, aki jelentős mennyiségű ezüstöt fogadott el egy biztonságát féltő várostól.

felirat

Rossz lóra tehettek

A Római Birodalom egy igen viharos korszakában a mai Bulgária területén található Nicopolis ad Istrum város lakói egy sikertelen „versenyzőt” támogattak a trónért való küzdelemben. Miután támogatottjuk megbukott, a város azonnal küldött a győztesnek, Septimius Severus császárnak 700 000 ezüstpénzt behódolásuk jeléül.

Az új császár nyíltan elismerte „adományuk” elfogadását egy ókori görög nyelven írt levélben, amelyet Kr. u. 198-ban küldött a városba. A levél szövegét ezután megörökítették a lakosok egy kő emlékmű formájában.

A darabokra tört kőtáblát a kutatók nemrég restaurálták, és a szöveget is lefordították, elérhetővé téve azt a szélesebb publikum számára is.

Igen kevés levél szövege maradt fenn római császároktól, ebben a ritka kivételben Severus közli Nicopolis ad Istrum lakóival, hogy elfogadja „pénzbeli hozzájárulásukat” – mondta el Nikolaj Sarankov, a Szófiai Egyetem klasszika-filológia karának adjunktusa, aki az új fordítást készítette.

Sarankov először bolgár nyelvre fordította le a restaurált kövön található ógörög szöveget, majd javításokat eszközölt a korábbi, James H. Oliver által készített angol fordításon – mondta el Kalin Csakarov, a város romjaihoz közeli Veliko Tarnovo regionális történeti múzeumának régésze, az emlékmű restaurálását végző projekt koordinátora.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A restaurált és felállított emlékműSeptimius Severus császár mellszobra (kép forrása: Wikimedia Commons)A hatalmas kőtábla darabokban került elő az 1900-as években

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár