2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Diktátorok gyermekei II.

2015. április 8. 14:55

A duce utódai

Benito Mussolini legidősebb törvényes gyermeke, Benito Albino első feleségétől, Ida Irene Dalsertől született 1915-ben, akitől a későbbi duce hamar elhidegült, vélhetően Rachele Guidi miatt, aki már 1910-ben gyermekkel örvendeztette meg. Edda házasságon kívül született, ugyanis a szülők végül csak 1915-ben keltek egybe. Edda, és a később megszületett testvérei sokáig az anyjukkal éltek Forliban, ám mikor a duce miniszterelnök lett, s magához ragadta a hatalmat, előbb Milánóba, majd Carpagnéba, végül Rómába költöztek.

Edda fiatalon is erős akaratú, szókimondó és makacs leány volt; apjának elég nehéz dolga volt, amikor férjet igyekezett keresni lányának, hiszen a legtöbb férfi egyenesen félt Eddától. Végül Galeazzo Ciano, a későbbi olasz külügyminiszternek sikerült elnyernie kezét. A beszámolók szerint nyitott kapcsolatban éltek, mindketten szeretőket tartottak, ennek ellenére Mussolini nem törte derékba veje karrierjét, sőt támogatta azt.

Edda Mussolini/Ciano

Edda Mussolini/Ciano

A görög-olasz háború éveiben Edda a Vöröskeresztnél tevékenykedett, s azok után is folytatta munkáját, hogy 1941-ben brit repülők az albániai Valona kikötőjénél elsüllyesztették azt a hajót, amelyen dolgozott, ugyanis sikerült partra úsznia. Miután a férjét hazaárulás vádjával kivégezték, Svájcba szökött. A háború után hazatért, ám a fasizmus támogatása miatt kétéves börtönbüntetésre ítélték. Végül 1995-ben Rómában hunyt el.

Benito Mussolini fiaival, Vittorióval és Brunóval

Benito Mussolini fiaival, Vittorióval és Brunóval

Edda öccsei, az 1916-ban született Vittorio és az 1918-ban született Bruno a második világháború éveiben pilótaként szolgáltak, ám míg a később filmproducerré váló Vittorio kevésbé volt tehetséges, az Olasz Királyi Légierőhöz már 1935-ben csatlakozó Bruno szép karriert futott be. Részt vett Etiópia lerohanásában, a spanyol polgárháborúban és a második világháborúban pedig számos küldetés fűződött a nevéhez.

A több sebességi rekordot is tartó Mussolini-fiú 1941 augusztusában vesztette életét, amikor a Piaggio P.108 új olasz típusú, négymotoros bombázó tesztrepülése során túl alacsonyan szállt, és egy épületnek ütközött a pisai reptér közelében. A gép nem gyulladt ki, azonban a személyzet közül hárman is belehaltak a zuhanásba, köztük Bruno. Vittorio a háború után Argentínába emigrált, ám később visszatért Olaszországba, ahol a Cinecittà filmstúdióban dolgozott, 1997-ben hunyt el.

A duce legfiatalabb fia, az 1927-ben született Romano Mussolini apjától a zene szeretetét örökölte, és sohasem vett részt a politikában. A második világháborút követően Romano Full álnéven dzsesszzenésznek állt, később azonban már a saját nevét vállalva lépett színpadra. Romano 1962-ben feleségül vette Sophia Loren testvérét, Anna Maria Villani Scicolonét, akitől két lánya született. Az idősebb, Alessandra eleinte énekesi és színészi babérokra tört, később az olasz törvényhozás, majd az Európai Parlament tagja lett.

Benito Albino sorsa elég mostoha volt, ugyanis elhitették vele, hogy édesanyja meghalt. 15 éves korában az "árva" gyermeket adoptálta az egykori sopramontei rendőrkapitány. Később a haditengerészetnél vállalt szolgálatot, ám a kormányzat ügynökei végig megfigyelés alatt tartották. Mivel mindvégig kitartott amellett, hogy ő a duce fia, 1942-ben, 26 éves korában meggyilkolták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár