2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Diktátorok gyermekei II.

2015. április 8. 14:55

Rákosi „neveltje”

A Magyar Kommunista Párt főtitkárának magánéletét főként a naplójából ismerjük. Élete nem dúskált szerelmi ügyekben, csupán egy komoly kapcsolata ismert. Mikor Rákosi 1940-ben kiszabadult a börtönből, Moszkvába távozott, ahol a 49 éves leendő pártvezérnek megtetszett egy jakut származású, 38 éves ügyésznő, Fenya (Feodora) Fjodorovna Kornyilova, akinek enyhén ferdevágású szeme és alakja "Sztálin legjobb magyar tanítványát" alacsony, kövérkés édesanyjára emlékeztette.

Az asszony férjnél volt, s egy gyermeket nevelt, azonban Rákosi elhódította, s még azelőtt komolyra fordultak a dolgok, hogy házassága felbomlott volna. Férjének, a KGB-nek dolgozó Pahomovnak esze ágában sem volt válni, ám az újdonsült pár ennek ellenére összeköltözött - bizonyára a párt áldásával. Miután összeházasodtak, a gyermektelenségen kívül más nem is nagyon zavarta Rákosit. Fenya kamasz fiát, Ljovát a Szovjetunióban hagyták, de nem az apjánál, hanem feltehetően valamilyen katonai iskola kollégiumában. Rákosi gyakran büszkélkedett vele, hogy a gyereket együtt nevelték, ami feltehetőleg mindössze azt jelenthette, hogy Moszkvában egy-két évig a hétvégét velük tölthette a fiatalember.

Fenya bármit megadott volna, hogy saját gyermekkel ajándékozza meg újdonsült férjét. 1945-ben még nőgyógyászhoz is elment, aki azonban kijelentette, hogy a kora (ekkor már 42 éves volt) miatt ne számítson gyermekáldásra. A diktátorfeleség azonban arra gyanakodott, hogy „elszabotálják” a kezelését, s az orvos miatt nem szülhet ismét, aki után nyomoztatni kezdett. Egy másik orvoshoz már férjével együtt ment el, s mindketten vizsgálatok alá vetették magukat, azonban az évek és a kor nem engedett közös gyermeket számukra.

A sorozat első részét erre a linkre kattintva olvashatja

Trianon

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár