2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Diktátorok gyermekei II.

2015. április 8. 14:55

A legújabb koreai remetekirály

A ma is élő diktátorgyerekek közül kétségkívül az Észak-Koreát a 2011-es hatalomváltás óta irányító Kim Dzsong Un a leghíresebb. A kommunista rezsim a világon egyedülálló módon honosította meg a modern remetekirályság történelmi hagyományokra épülő rendszerét, amelyben apáról fiúra száll a dinasztikus hatalom. Kim Ir Szen 1994-es halála után fia, Kim Dzsong Il lett Észak-Korea első embere, ő pedig halála előtt harmadik fiát, a jelenleg is regnáló Kim Dzsong Unt jelölte utódjául.

Eleinte a jelenlegi pártfőtitkárt megelőzte a rangsorban két bátyja, azonban mindketten kegyvesztettek lettek: egyikőjük japán fogságba kerülése miatt, a másik pedig azért, mert állítólag túl nőies volt. A megfigyelők szerint Kim Dzsong Il és fia rendkívül hasonlítottak egymásra, jól szót is értettek, így nem volt sokáig kérdés a trónutódlás. Először 2009-ben röppent fel a hír, hogy a "Kedves Vezető" örököse a harmadik fiú lesz. A következő évben a Koreai Munkáspárt kongresszusa a Központi Katonai Bizottság alelnökévé és a párt Központi Bizottságának tagjává választotta, majd hadseregtábornoknak nevezték ki, ami jelentősen megkönnyítette a 2011. decemberi hatalomváltást.

Kim Dzsong Un

Észak-Korea első emberének fiatalkorát teljes titoktartás övezi. Nagyon kevés fénykép áll a nyugati sajtó rendelkezésére, s az iskoláiról is csak találgatni tudunk, ám a legvalószínűbb, hogy a most 31 éves vezető a Berni Nemzetközi Iskola diákja volt 1998-ig - természetesen álnéven. A visszaemlékezések szerint félénk volt, jól tanult, rajongott a kosárlabdáért, s viszonylag jól kijött az osztálytársaival, bár ezt elősegíthette az is, hogy állandóan egy idősebb iskolatársával volt együtt, akiről sokan úgy vélik, hogy a testőre lehetett. 2002 és 2007 között a Phenjani Katonai Akadémián tanult tovább. Az angolul és németül is folyékonyan beszélő Kim Dzsong Un jól láthatóan túlsúlyos, és az orvosok egyöntetűen azt állítják róla, hogy cukorbetegségben szenved.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár