2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Diktátorok gyermekei II.

2015. április 8. 14:55

Milošević alvilági fia

Slobodan Milošević jugoszláv államfő egyetlen fia, Marko 1974-ben született Belgrádban. Markót egy elkényeztetett, manipulatív, a tanulás iránt abszolút érdektelen fiatalként írták le, aki többet beszélgetett a testőreivel, mint szüleivel, valószínűleg ezért is kezdett el fegyvereket és autókat gyűjteni, miután a gimnáziumot otthagyta, s magántanulónak állt. Az elkanászodott ifjú - miután alkalmatlannak nyilvánították a katonai szolgálatra - apja szülővárosában, Pozsarevácon valóságos szervezett bűnözői hálózatot épített ki. Az ehhez szükséges tőkét apjától szerezte meg, akinek egyre nagyobb hozzáférése volt az államkasszához, miután 1989-ben a szerb köztársasági elnökség elnökévé választották.

Marko Milošević

1994-ben Markót megvádolták, hogy részt vesz a Szerbián át futó csempészet lebonyolításában, amely során cigarettát, kőolajat, lopott autókat, s különböző kábítószereket juttattak be, illetve ki az országból. Az ekkor mindössze 20 éves Markónak már saját rádióállomása, péksége, számítógépüzlete és egy 'Botrány' nevű luxus parfümériája volt. Emellett a valutaspekulációkból is tetemes összeget harácsolt össze, s az ő kezébe került a mintegy 380 ezer dollár összértékű, Bambipark nevű, nemzeti témájú játékpark építésének vezetése is. Ezen idő alatt egyébként katonai egyenruhákban jelent meg az építkezéseken, hogy megmutassa patriotizmusát, miközben a NATO Szerbiát bombázta.

1998-ban egy vadonatúj villát vásárolt Pozsarevác mellett, csak abban az évben 17 luxusautót tört össze, s 500 ezer német márkáért egy jacht boldog tulajdonosa lett. 2000-re valóságos alvilági bandavezér vált belőle, kezében tartotta a szerbiai feketekereskedelmet, megfélemlítette, olykor pedig likvidálta ellenfeleit. Miután 2000 októberében apja lemondott a hatalmáról, húgával, anyjával és nagybátyjával együtt Moszkvába menekült, s állítólag a mai napig ott él, Oroszország pedig nem hajlandó kiadni se az Európai Unió, se Szerbia kérésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár