2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csak Sztálin tudta megállítani a kémek ászát, aki James Bond alakját ihlette

2021. december 10. 18:21 Múlt-kor

Bár a klasszikus kémtörténetek izgalmas intrikái számos forrásból táplálkoznak, az ellenséges vonalak mögötti álbajuszos kalandregények nagy része egy ember tetteiből ered. Sidney Reilly a korai brit hírszerzés legendája és James Bond alakjának ihletője volt – de emellett legalább akkora rejtély szövetségesei, mint ellenségei számára. Ez a „mindent tudó ember” története, aki Ian Fleming klasszikus karakterét inspirálta, elmosta a határt kém és bűnöző között, és könnyen lehet, hogy a legmerészebb és legromlottabb kalandor volt a brit titkosszolgálat történetében.

Ki volt Sidney Reilly, a „kémek ásza”?

Amit Reilly korai éveiről tudni lehet, az az, hogy már fiatal korától jó érzéke volt a megtévesztéshez. Valószínűleg Salomon vagy Sigmund Rosenblum néven született 1873 körül az ukrajnai Herszon városában, amely akkor az Orosz Birodalom része volt. Kusza és zavaros élete során többféle származást is magáénak vallott: volt, hogy ír tengerészkapitányt, papot, vagy épp előkelő orosz gárdatisztet állított be apjaként. Még felesége sem ismerte róla az igazságot: szerinte Reilly lengyel nemesek gyermeke volt.

Reilly maga azt állította, hogy születési neve Georgi volt, és hogy éppen kémiát tanult a bécsi egyetemen, amikor anyja temetésének híre Odesszába szólította. Beszámolója szerint a temetés alatt tudta meg nagybátyjától, hogy valójában az anyja és annak zsidó orvosa, Dr. Rosenblum házasságtörő viszonyából született. Szégyenében Georgi felvette az orvos nevét, megrendezte saját halálát az odesszai kikötőben, és potyautasként elrejtőzött egy Dél-Amerikába induló hajón. Ott állítólag megmentette három, amazóniai expedíción lévő brit tiszt életét, akik hálából magukkal vitték Angliába.

Egy kémkarrier kezdete

A fenti történet legnagyobb része valószínűleg nem igaz. Nincs feljegyzés, ami bármit is alátámasztana belőle, és a bizonyítékok azt sugallják, hogy Dr. Rosenblum valójában Reilly nagybátyja volt. 1892-ben, amikor Reilly állítása szerint ott tanult, diákzavargások törtek ki Odesszában: az ifjú Rosenblum gyaníthatóan a félelmetes cári titkosrendőrség, az Ohrana elől menekült Párizsba. Nem maradt azonban sokáig Franciaországban, ugyanis hamarosan egy olasz anarchista megölésével és kirablásával gyanúsították meg. 1895-ben Angliába érkezett, ahol jelentős pénzösszeg befektetésével gyárat alapított, amely hamis gyógyszereket állított elő.

Ekkor keltette fel William Melville figyelmét, aki a londoni Metropolitan Police hírszerző egységét, a Különleges Ügyosztályt vezette. Rosenblum széles körű kapcsolatokat ápolt orosz és európai zsidó emigránsokkal, így felbecsülhetetlen értékű forrása volt a radikális és forradalmi csoportokra vonatkozó információknak.

1897-ben az ifjú kém megismerkedett a 24 éves Margaret Thomasszal, majd rövid udvarlás után valószínűleg segítségére volt férje – egy 63 éves, vesebajos anglikán pap – megölésében. A következő évben Rosenblum és Thomas már össze is házasodtak. A Metropolitan Police ismeretlen okokból nem vizsgálta sem a gyilkosságot, sem az ifjú pár több százezer fontra rúgó örökségét. Nem sokkal később Rosenblum egy új, brit útlevél birtokába jutott, amely szerint Írországban született Sidney George Reilly néven. Az egyetlen feljegyzett Sidney George Reilly évtizedekkel korábban, még születésekor meghalt. Az emigráns új személyazonosságával immár biztonságosan visszatérhetett Oroszországba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Sidney Reilly, „vörös Oroszország Vörös Pimpernelje”Sidney Reilly képe a német útlevelében (George Bergmann névre kiállítva)Az orosz rombolók pusztulása Port Arthurnál. Japán illusztráció.C, azaz Sir Mansfield Smith-Cumming, a brit hírszerzés vezetőjeAnton Gyenyikin (ülő sor, középen) 1919-ben Taganrogban orosz politikusakkal.Az OGPU által közreadott felvétel Reilly állítólagos holttestéről

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár