2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1969 óta először adták át a Viktória-keresztet

2005. május 2. 09:52

Csaknem negyven év óta először kapta meg élő brit katona a harctéri bátorságért odaítélhető legmagasabb kitüntetést, a Viktória-keresztet.

Korábban

185 éve született Viktória királynő
185 éve, 1819. május 24-én született Viktória brit királynő, vagy ahogy élete vége felé már a kortársak is nevezték: `Európa nagyanyja`. Az ő 63 éves uralkodása volt Anglia történetének legfényesebb szakasza - aligha meglepő hát, hogy egész korszakot neveztek el róla.

Viktória királynő rejtélyes unokája
A kentben exhumált férfi hozzátartozói azt állítják: rokonuk a 19. század legjelentősebb angol uralkodójának, Viktória királynőnek a törvénytelen unokája volt. Ha az egyház is hozzájárul, DNS-teszttel deríthetik ki az igazságot - írja az Evening Standard.

A brit birodalom öröksége
A brit birodalom korántsem volt olyan jótékony, mint ahogy azt sokan vélik: gyarmatairól való lemondása nem annyira az ébredő nemzetiségi mozgalmaknak volt köszönhető, mint inkább annak a hatalmas költségnek, amit a veszedelmesen nagy birodalomnak az egybetartására fordítottak.

A viktoriánus Anglia
Viktória királynő gyémántjubileumán, trónra lépésének 60. évfordulóján, 1897-ben fényesen megünnepelték a birodalom nagyságát. Védelmezői, a brit hadihajók `30 mérföld hosszú` sorban vonultak fel a Wight szigeténél tartott szemlén. Rudyard Kipling író, az imperialista politika közismert támogatója sokallta a hivalkodást, s aggódva figyelmeztetett, hogy az öntelt ünneplés után már estek szét birodalmak.

II. Erzsébet királynő szerdán a Buckingham-palotában ékesítette fel a grenadai születésű Johnson Beharry közlegény díszegyenruháját a bronzkereszttel és a vele járó szalaggal. Beharry még tavaly tavasszal, záporozó ellenséges géppuskatűzben vezette katonai konvoját biztonságba Dél-Irakban, megmentve számos sebesült bajtársának életét. Néhány hétre rá, az iraki felkelők egy újabb rajtaütésében - amelyben ő is súlyos fejsebet kapott - hasonló önfeláldozással menekítette ki egységét a veszélyövezetből.

 

A Viktória-kereszttel élő brit katonát legutóbb 1969-ben tüntettek ki, jóllehet az 1982-es falklandi háború után, posztumusz több elesett katonának is megadták a legmagasabb brit hadi elismerést. A bronz kitüntetést még Viktória királynő útmutatásai alapján tervezték a XIX. század második felében, és anyagához máig a krími háborúban zsákmányolt orosz - valójában kínai gyártmányú - ágyúk beolvasztott bronztömbjéből vágják ki a megfelelő mennyiséget.

 

(Panoráma - Kertész Róbert, London)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár