2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Fórum legrégibb keresztény temploma

2004. április 13. 10:00

Ideiglenesen megnyitják a látogatók előtt a római Fórum legrégibb keresztény templomát, melyet 12 évszázaddal ezelőtt földrengés temetett el, és 24 éven át zárva tartott. A volt pápai kápolna freskói megdöbbentő újdonságokkal szolgálnak a középkori keresztény művészet történészeinek - olvasható a USA Todayben.

Korábban

Átépítenék Róma ókori városmagját
Ókori formájában épülhet újjá Róma történelmi városmagja, ha az olasz főváros polgármesterének terve valóra válik.
Vita Jeruzsálem régészeti értékeiről
A jeruzsálemi Templom-hegyen jelenleg a muszlimok végeznek helyreállítási munkálatokat. Eilat Mazar izraeli régész szerint az építkezések veszélyeztetik az ókori zsidó emlékeket.
Ókori kikötő Nápoly alatt
A nápolyi metró építésekor megtalálták Neapolis ókori kikötőjét a város egyik legforgalmasabb tere alatt 13 méterrel.
Gőzerővel mentik a leleteket Athénban
Egész régészcsapatok dolgoznak a görög főváros régészeti emlékeinek mentésén, hiszen közeleg az olimpia, és hatalmas építkezések kezdődnek Athénban.
Római emlékek Angliában
A közép-angliai Chester városa - a hosszú római jelenlétnek köszönhetően - rendkívül sok régészeti emléket őriz.

Krisztus a trónuson,
szentekkel (757)
A római Palatinus-domb császári palotái alatt megbúvó Santa Maria Antiqua templomot húsvétkor megnyitották a látogatók előtt. A műemlék májusig folyamatosan látogatható lesz, aztán az intenzív helyreállítási munkák miatt újra évekre bezár. A templom érdekességét az adja, hogy falán a 6. század közepétől a 8. század közepéig keletkezett freskók láthatók.

A helyreállításon dolgozó Werner Schmid szerint a festények azért különlegesek, mert a hasonló korból származó művek jó része már elpusztult: rendszerint lefestették vagy leverték őket. Sok festmény esett áldozatul az ikonoklasztáknak is. Ez a 8-9. századi bizánci mozgalom pogányságnak tartotta a képek imádatát, és megsemmisítette Krisztus és a szentek képmásait.

Rómában viszont a pápák úgy próbálták a hagyományokat fenntartani, hogy a festőket arra utasították: bizánci stílusban díszítsék ki a templomokat. A 650-ben felszentelt Santa Maria Antiqua pápai kápolnaként szolgált, és Róma püspökei hagyományosan jóval többet költöttek rá, mint más templomokra.

A 847-es földcsuszamlás viszont földdel és a templom feletti hegy épületeinek törmelékével takarta be a kápolnát. Rejtve is maradt egészen 1900-ig, amikor egy olasz régész ásatásokat kezdett a helyszínen. Míg más temlomok díszítményeit folyamatosan megújították, "ez a templom érintetlen maradt tizenkét évszázadon át" - mondta a festményeket restauráló Maria Andoloro, a Viterbói Egyetem művészettörténésze.

A templom díszítései meglepték a tudósokat. "A festmények sokkal élettelibbek, organikusabbak, szabadabbak, mint a korszakból származó festmények többsége" - mondta Andoloro. A művészettörténész szerint a festmények nemcsak a bizánci stílus kivételesen szép remekei, de példázzák a klasszikus görög művészet továbbélését Rómában - abban a korban, amikor eddigi ismereteink szerint a város a "sötét középkonak" nevezett időszak viszontagságaitól szenvedett.

A művek kevert stílusa megkapó látványt nyújt. Egy Szűz Mária ábrázolás középkori stílusjegyeket tartalmaz, míg a mellette lévő, kicsit később készült angyalarc kifejezőbb, keletiesebb, hellenisztikus vonásokat mutat. Az angyal a Pompejiben látható, első századi római festményekre hasonlít a leginkább - mondta Andaloro.

A templomot 1980-ban nyitották meg utoljára. A legutóbbi restaurálás megkezdésekor, 2001. októberében a freskók kétharmada már málladozott a falakról. A helyreállítást az olasz kulturális minisztériumon kívül amerikai és norvég alapítványok is támogatják. A templom kapui május végén újra bezárulnak. A szakértők azt remélik, legkésőbb 2007-re befejeződik a restaurálás, és a templomot újra meg lehet nyitni - ám ehhez elsősorban még 1,8 millió dollárra van szükség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár