2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szex az ősi Peruban

2004. március 30. 10:00

Korábban

Botránykönyv a nácik pornómúltjáról
A fiatal és sikeres német író, Thor Kunkel legújabb könyvében a Harmadik Birodalom egyik legkínosabb titkát, a nácik megrendelésére készült pornófilmek témáját dolgozta fel.
Századfordulós pornófilmeket találtak Franciaországban
Csoportszex, meleg és leszbikus jelenetek, valamint egy apácának egy ebbel folytatott románca is látható azokon az 1905 és 1930 között készült ős-pornófilmeken, amelyek nemrég kerültek elő egy `felettébb jó hírű` francia családban.
Ötven éves a nyuszis magazin
Bárhol jelent meg, mindig viták övezték, botránylapként indult és növekedett, de a legnagyobb írók sem szégyeltek neki dolgozni és a leghíresebb nők is levetkőztek a Playboy hasábjain.
A maszturbáció kultúrtörténete
Habár a ma uralkodó vélemény a maszturbációt ártalmatlan időtöltésnek tekinti, Amerikában néhány nyomda mégis visszautasította Thomas W. Laqueur professzor Magányos szex című munkájának megjelentetését.

Homoszexualitás: követendő példa vagy halálos bűn?

Sokáig félreértették a szobrok
jelentését
Toledo alkirály úgy igyekezett helyreállítani a dolgok számára természetes rendjét, hogy elrendelte: száz ostorcsapással kell büntetni azt a megtérített bennszülöttet, akit egyházi esküvő nélküli "vadházasságon" kapnak, különböző rendelkezésekkel próbálta elválasztani a nemeket a nyilvánosság előtt, s e szabályok megsértőit is 100 ostorcsapással rendelte büntetni. A Peruba 1569-ben eljutott, de nyomaiban egészen a 19. századig fennmaradó inkvizíció pedig máglyára vetette a homoszexuálisokat.

Ám a szexuális erkölcs még a mai Peruban is távol áll attól, amiről Toledo és papjai álmodtak 400 évvel ezelőtt. Prédikálják ugyan a házasság előtti szex tilalmát és a női szüzesség értékét, de ehhez nem sokan tartják magukat. Sok ezer garniszálló üzemel, hogy biztosítsa a szerelmeseknek azt a magányt, amit otthon nehezen tudnak megteremteni, s az egyszerűbb emberek háztartásában nem ritkán függnek a meztelen lányokat ábrázoló naptárak a szentképek mellett.

Mindenesetre egészen a legutóbbi évekig még a vezető régészek is teljesen félreértették az erotikus agyagszobrok jelentését. Még Rafael Larco Herrera, e "szókimondó" kerámiák legismertebb gyűjtője is azt hangoztatta minden tudományos érv nélkül, hogy a homoszexualitás ábrázolása a Moche kerámiákban éppen az ilyen magatartástól való elriasztást szolgálta. Mára azonban Larco Herrera erotikus kerámia gyűjteménye a róla elnevezett limai múzeum legfőbb attrakciója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár