2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

A da Vinci-kód rajongói tönkretehetik a kápolnát

2005. január 25. 12:07

A da Vinci-kód megjelenése óta turisták hada lepte el a skóciai Rosslyn kápolnát, melynek fenntartói korlátozzák az épület látogatását.

A skóciai Rosslyn-kápolna A da Vinci-kód című kalandregény utolsó lapjairól tett szert újkeletű világhírre: a kápolna falain, padlóján és alaprajzában ugyanis a titokfejtők számos rejtélyes szimbólumot vélnek felfedezni. A bosszantó vagy éppen mulatságos történeti pontatlanságairól elhíresült ponyvaregény közvetve bár, de immár fizikailag is képes kárt okozni: lelkes rajongói akkora csapatokban tódulnak a középkori műemlékhez, hogy veszélybe sodorják állapotát.


A kápolna fenntartói őszintén aggódnak a finom, 15. századi kőfaragványok állapotáért: a folytonos tapogatás és az emberek lehelletének páratartalma miatt ugyanis tönkremehetnek a díszítmények.


http://www.scifihifi.com
A da Vinci-kód 2003. júliusi megjelenése óta 56 százalékkal emelkedett a misztikumot árasztó épületbe látogatók száma. A megjelenés hónapjában egyedül kilencezren keresték fel Rosslynt. A kápolnát gondozók ezért úgy döntöttek: még a nyári turistaroham előtt bevezetik az új szabályozást, melynek értelmében csak óránként, vezetett túrák formájában léphetnek látogatók a templomba.


A fenntartók eleinte örülhettek a növekvő érdeklődésnek, hiszen könnyebben összegyűlhetett a kápolna felújításához szükséges 3 millió font. A szakadatlan tülekedés azonban épp azokat a műalkotásokat teheti tönkre, amelyekre az emberek kíváncsiak.


Stuart Beattie, az épületet gondozó Rosslyn Chapel Trust projektvezetője a Daily Recordnak azt mondta: "Nem volna ekkora a baj, ha az év tizenkét hónapjára egyenlően el tudnánk osztani a látogatókat, de a helyzet az, hogy nyáron hatalmas tömegben érkeznek. Természetesen nagyon örülünk a pluszbevételnek, de ha túl sok ember tapogatja össze a homokkő-faragványokat, félő, hogy azok tartós kárt szenvednek."


http://www.annerobertson.com
Dan Brown amerikai író A da Vinci-kód című regénye 2003 nyara óta 17 millió példányban kelt el, és magyar nyelven is sikert aratott. Alapötlete egyáltalán nem új; a rejtélyek kedvelői számtalan forrásból hallhatták azt az alternatív Jézus-történetet, mely szerint a Megváltó halála előtt Mária Magdolnával gyermeket nemzett. A feltevés szerint Magdolna a kislánnyal francia földre menekült, ahol a helyi zsidó közösség fogadta be és tisztelte őket királyi vérből származó családként. A leány vagy leszármazottai később beházasodtak a Meroving-házba, így Jézus vérvonala része lett az európai uralkodóházaknak. Az elmélet szerint a katolikus egyház természetesen mindent megtesz, hogy a világ elől eltitkolja Jézus úgymond "valódi történetét", s titkos társaságai révén még a gyilkosságtól sem riad vissza.


Brown regénye mindössze a történet legutóbbi kalandos, népszerű feldolgozása. Megjelenésekor rengetegen hinni kezdtek a Vatikánt, a szabadkőművességet, a Templomos lovagrendet és más, rejtélyes társaságokat magában foglaló összeesküvés-elméletekben. De sokan voltak azok is, akik valóságos sportot űztek a történetileg felettébb ingatag lábakon álló, ám kétségkívül érdekes sztori ténybeli tévedéseinek, következetlenségeinek kipellengérezéséből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár