2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Atlantisz felfedezése: tévedés vagy hazugság?

2004. november 18. 12:28

Kevesebb, mint 48 órával azután, hogy a világ hírügynökségei bejelentették Atlantisz felfedezését, egy német geofizikus máris cáfolta a szenzációt. Évekig tanulmányozta a Földközi-tenger fenekét és állítja: amit Atlantisznak vélnek az nem más, mint százezer évesnél idősebb geológiai jelenségek félreértelmezése.

Dr. Hübscher

Mint arról korábban hírt adtunk, Robert Sarmast amerikai kutató bejelentette, hogy megtalálta Atlantisz elveszett városát Ciprus és Szíria között, a Földközi-tenger fenekén. Dr. Christian Hübscher a Hamburgi Egyetem kutatója azonban határozottan cáfolja Sarmast csapatának elképzelését: a 1,5 kilométeres mélységben fekvő domb, amit emberkéz alkotta építménynek néztek, valójában iszapvulkán, több mint 100000 éves vulkanikus tevékenység műve.

 

Miközben Robert Sarmastnak hosszú évek munkája, olajfúró hajók és csúcstechnológiájú robotok bevetése után minden bizonytéka csupán egy Ciprus és Szíria közötti tengerfenékről készült háromdimenziós ábrázolás, addig Hübscher és holland kollégáinak érvei mögött a tengerfenék -  meglehet, teljesen más célú - alapos felmérése és analizálása áll.

A fizikus kutatók nem Atlantisz elveszett szigetét keresték, hanem a Földközi-tenger alatt fekvő hatalmas sórétegek állapotát vizsgálták: "Jól ismerem ezt a területet. Három expedíciót vezettem oda, és több mint 6000 négyzetkilométer szeizmológiai adata áll rendelkezésünkre. Teljesen bizonyos, hogy valójában egy vízalatti vulkánról van szó. Geofizikai kutatások bizonyítják, hogy a Robert Sarmast által megjelölt helyszínt az elmúlt évmilliók alatt mindvégig víz borította. Ha 11000 éve a felszínen lett volna, annak számtalan bizonyítékát találnánk" - mondta el dr. Hübscher, majd hozzátette "Ehhez hasonló képződmények nagy számban fordulnak elő ebben a térségben. Ezek az úgynevezett iszapvulkánok, amelyek kialakulása összekapcsolódik a tengerfenék szintje alatti sórétegekkel. Az iszap a só alatti gyűjtőmedencékből tör fel és tenger alatti gleccserként ömlik ki. A területnek különleges jellemzői vannak, de nem olyan titokzatosak, mint amire Sarmast gondol."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár