2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szökőár pusztított el egy antik civilizációt

2004. szeptember 23. 13:41

Platónnak igaza volt: az Atlantiszt - elfogadva, hogy valóban létezett - földrengést követő szökőár pusztította el - jelentette ki A `Euro Science Open Forum 2004-en`, az európai kutatók első kongresszusán Geraszimosz Papadopulosz, az athéni nemzeti obszervatórium geológusa. Bizonyítékát a nyugati török partoktól néhány száz méterre találták meg.

Papadopulosz, aki szakértője a gigantikus hullámoknak, a bolognai egyetem és az ankarai technológiai intézet kutatóival dolgozik egy program keretében, amelynek célja azoknak a veszélyeknek a csökkentése, amelyeket az óriáshullámok okozhatnak a mediterrán térségben.


A geológus, mint ahogyan arról a római Il Messaggero című lap beszámolt, elmondta, hogy a törökországi Dalamannál végzett ásatások során ezen a tavaszon megtalálták a katasztrófára utaló döntő bizonyítékokat: néhány centiméterre a felszín alatt hatalmas hullámok nyomait. Koruk megegyezik a minószi civilizáció hirtelen eltűnésével, amely azonos lehet Platón Atlantiszával.


A régészek már régóta feltételezték, hogy Szantorini szigetén a Thera vulkán kr.e. 1645-ben bekövetkezett kitörését földrengés és szökőár követte. E feltételezést évtizedek kutatásai követték. Egy antik civilizáció nyomai és földrajzi fekvése miatt sok kutató gondolta, hogy az Atlantisz, amelyről a görög filozófus beszélt, tulajdonképpen Szantorini. Ma a szigetnek a formája emlékeztet a robbanásra, amely 18 köbkilométer hamut, lávát és törmeléket lövellt a levegőbe. A kutatások során idáig kevés bizonyosságot tudtak összegyűjteni. Nem találtak meggyőző feleletet arra a kérdésre, hogy miként tűnhetett el egy vulkánkitöréstől az egész minószi civilizáció. Aztán felmerült egy nagy szökőár lehetősége.


Most a Papadopulosz által vezetett geológusoknak végre, először sikerült megtalálniuk a gigantikus hullámok nyomait. "Alig néhány centiméterre a felszín alatt találtunk egy 10 centiméter vastagságú üledékréteget, amelyet kétségkívül egy szökőár hullámai hagytak - magyarázta Papadopulosz - A C-14 elemzések megerősítették, hogy ez volt az a szökőár, amely megsemmisítette Krétát és egész civilizációját."


A dalamani üledékben nemcsak a szökőár hullámainak nyomai maradtak meg, hanem a hamué is, amely a vulkánkitörés utáni napokban hullott le. A hullámok két óra alatt terjedtek szét az egész Égei-tengerben és elérték a 30 méteres magasságot. A vulkáni hamu csak 2-3 nappal később érkezett meg. Az a vékony és világosabb réteg, amelyet Dalamanban megtaláltak, és amely a hullámnyomok felett helyezkedik el, a Therából kilökött hamu.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár