2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dávid szobra 500 éves

2004. szeptember 9. 13:21

Firenze Dávid szobra megszületésének évfordulóját ünnepli: Michelangelo 500 évvel ezelőtt leplezte le mesterművét a Palazzo della Signoriában.

Fájhatott a dereka
Az ünnepségek során felolvasásokat tartanak a szobor korabeli méltatásaiból a Palazzo Vecchioban. Ezekben a beszámolókban a szobrot rendszerint a város szabadságának szimbólumaként értékelték. Giorgio Vasari például így méltatta az alkotás: "A mű túlszárnyalja az újat és a régieket, a görögöt és a latint, s vetélytársait mind elhomályosítja." A szobrot az Academia Galériában múlt hónapban több mint száztízezren tekintették meg, miután hosszas viták után megtisztították.


Egy álló helyzetű szobrokkal foglalkozó szakértő szerint Dávid testhelyzete csípő-, láb- és hátproblémákkal magyarázható.  A restaurátorok a 4 és fél méter magas szobor leggyengébb pontjának a bokát találták. A szoborszakértő Alan Herdman elmondta: "Ha ferdén nézünk rá, láthatjuk, hogy a jobb oldali fenékrész nem olyan erős, mint amilyennek lennie kéne. Ennek az az oka, hogy Dávid a csípőjére támaszkodik, és rossz a súlyeloszlása. A csípője egyik oldala gyenge tehát, csakúgy, mint a dereka, mely ugyancsak fájhatott. A medencéje is elég rossz pózban áll. Előreugrik, és az alak csak az egyik oldalára támaszkodik a csípőjén. A jobb oldala pedig nem egyenes."


A szobrot Michelangelo 1501-en kezdte el készíteni, és három éven át dolgozott rajta. A szobor eredetileg a Palazzo della Signoriában volt, de műemléák-védelmi okokból 1873-ban átköltöztették az Accademia Galéria épületébe. 1991-ben egy őrült kalapáccsal próbálta szétverni a szobor bal nagylábujját, s a nagyközönség a helyreállítás miatt pár hónapig nem láthatta a szobrot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár