2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Film készült Hitler főépítészéről

2004. augusztus 26. 14:12

A történelem fogva tart: hatvan évvel a világégés után két német rendező is filmre vitte a németek fantáziáját még mindig leginkább foglalkoztató történelmi személy, Adolf Hitler diktátor alakját.

Oliver Hirschbiegel A bukás (Der Untergang) című filmje már szeptember közepén a mozikba kerül, Heinrich Breloer háromrészes, dokumentumelemeket tartalmazó játékfilmje, a Speer és ő (Speer und er) jövőre került a képernyőkre. (Albert Speer Hitler főépítésze és hadiipari minisztere volt.)

 

A 14 millió euróért készült két és fél órás A bukás Hitler utolsó tizenkét napját meséli el, s Breloer filmjéhez hasonlóan ennek is az az elsődleges szenzációja, hogy a diktátort eljátszó színészek belenéznek a kamerába. Német játékfilmekben eddig Hitlert hátulról, vagy oldalról mutatták, ha egyáltalán mutatták, többnyire hang nélkül.

 

De milyen is volt Hitler hangja, amikor nem tömeggyűléseken üvöltözött? A Führer normális beszédmódját állítólag csak egy hangfelvétel őrizte meg: egy szemfüles finn hangtechnikus rögzítette 1942-ben titokban, amikor Hitler meglátogatta Mannerheim tábornokot. Tobias Moretti, aki Breloer filmjében alakítja Hitlert, szereptanulmányként többször is meghallgatta a felvételt.

 

A bukásban, Hirschbiegel alkotásában a svájci Bruno Ganz vállalta Hitler alakjának megformálását. A szerepről nem álmodott ugyan, de elég érdekes volt belebújni Hitler bőrébe - nyilatkozta Ganz, akit a nagyvilágban leginkább Wim Wenders Az amerikai barát című filmje tett ismertté. Némi szánalmat érzett Hitler iránt, másként nem is tudta volna eljátszani ezt a realitásoktól eltávolodó, kényszerképzetes embert, aki azonban nagyon kedves is tudott lenni, főleg női munkatársaihoz.

 

Traudl Junge mindezt közvetlen közelről érzékelte. A hölgy Hitler titkárnője volt, nemrég hunyt el, könyve és a vele készült, filmszalagra rögzített beszélgetés felkavaró történelmi dokumentum. A bukás forgatókönyvének írója, a film producere, Bernd Eichinger Junge könyvét, valamint Joachim Fest történész művét is felhasználta. A filmben nem csak Hitler-Ganz jelenik meg teljes életnagyságban, felbukkannak a náci vezetők, Himmler, Göring, Göbbels, a gyerekeit halálba küldő Magda Goebbels, a világtörténelem statisztái, a személyzet, a telefonkezelők, a titkárnők, s természetesen Eva Braun, akivel Hitler az utolsó pillanatban még egybekelt.

 

Ha a németek eddig óvakodtak is Hitler alakjának kendőzetlen megjelenítésétől játékfilmben, külföldön akadtak próbálkozások. Példa erre az orosz Szokurov Moloch című filmje, de Alec Guinness és Anthony Hopkins is eljátszotta már Hitlert. Eichinger irtózott a gondolattól, hogy egyszer majd Hollywood is veszi magának a fáradságot, ezért megvalósította régóta érlelődő tervét. "Azt hiszem megérett az idő egy ilyen filmre. Talán azért volt lehetséges, mert nemzedékváltás ment végbe. Most már egy ilyen téma művészi feldolgozása is lehetséges. Rémálmaimban néha előfordult, hogy egyszer majd hollywoodi film mutatja meg nekünk, milyen is volt nálunk" - mondta a producer.

 

mti, Sarkadi Kovács Ferenc, Berlin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár