2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Írország lehet az igazi Atlantisz

2004. augusztus 11. 10:13

Egy svéd földrajztudós szerint Atlantisz, az évezredek óta legendák övezte eltűnt kontinens valójában Íroszág, hiszen ráillik Platón leírása.

Az Atlantiszról szóló legismertebb beszámoló Platón görög filozófustól származik, aki i. e. 360-ban írt az elsüllyedt kontinensről. Platón szerint Atlantisz szigete az Atlanti-óceánban volt. Lakói rendkívül magas szintű, virágzó civilizációt építettek fel, ám 11500 évvel ezelőtt egy természeti katasztrófa következtében a sziget végleg a tengerbe süllyedt.


Ulf Elringsson svéd földrajztudós jövő hónapban megjelenő könyvében azt állítja: a Platón által leírt partvonal és a többi földrajzi jellemző leginkább a mai Ír-szigetre hasonlít. Elringsson meggyőződéssel állítja, hogy az elsüllyedt kontinens ma is létezik - és Írországnak hívják.


"Meglep, hogy korábban más nem állt elő ezzel az elmélettel, ez hihetetlen" - nyilatkozta a földrajztudományból doktorált Elringsson a Reuters-nak. "Ahogy Atlantisz, Írország is 300 mérföld hosszú és 200 mérföld széles, és a közepén a legszélesebb. Mindkettőn egy központi síkságot vesznek körbe a hegyek. Végignéztem a világ többi részének földrajzi adatait is, és az 50 legnagyobb sziget közül csak egynek van központi síksága - ez pedig Írország."


Az az elképzelés, hogy Atlantisz elsüllyedt, Erlingsson szerint Dogger Bank - az Északi-tengeren Anglia északnyugati partjaitól 100 kilométerre fekvő zátony -  sorsából ered. Az egykori szárazföld egy nagy árhullám következtében süllyedt el i. e. 6100 körül.


"Szerintem a mítosz Írországból ered, alapja pedig Dogger Bank sorsa. Dogger Bank emléke akát 3000 éven át is keringhetett Írországban, és itt keveredett össze Antlantisz történetével" - állítja a tudós. Erlingsson az Atlantiszi Birodalom határainak meghúzására is kísérletet tesz. Platón korábbi vázlataira alapozva, úgy véli, hogy az egykori "birodalom" egybeesik a megalitikus kultúra elterjedési területével Európában és Észak-Afrikában. Atlantisz templomai így Newgrange és Knowth temetkezési helyeivel egyeznek meg, melyek még piramisoknál is öregebbek.


Erlingsson könyve, mely az "Atlantis From a Geographer's Perspective: Mapping the Fairy Land" (Atlantisz egy geográfus szemével: Tündérország feltérképezése) címet viseli, nem az első teória az elveszett földrész témájában. Atlantiszt korábban az Azori-szigetek környékére, vagy az Égei-tengerre helyezték. Mások pedig egyszerűen csak Platón képzelete termékének tartják. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár