2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A toryk vezére az erdélyi holokausztról

2004. július 5. 10:30

A brit Konzervatív Párt vezére először beszélt nyilvánosan erdélyi zsidó gyökereiről, holokausztban elhurcolt családjáról.

Ortodox család, konzervatív eszme

Michael Howard
A 63 éves, Walesben szültetett Michael Howardot, aki az előző konzervatív kormányban egyebek mellett belügyminiszteri tisztséget töltött be, tavaly novemberben választották a legnagyobb ellenzéki párt első emberévé, ami miniszterelnök-jelölti poszttal jár.


Howard a BBC rádió főleg hír- és kulturális programokat sugárzó 4-es csatornájának vasárnaponként jelentkező közéleti portréműsorában azt mondta: édesapja 1939-ben érkezett Erdélyből Londonba, "amikor ugyan még nem tört ki a vihar, de már igen sok felhő gyülekezett a láthatáron".


A hátrahagyott családtagok közül később mindenkit Auschwitzba deportáltak; a papa édesanyja, vagyis Howard nagymamája nem is tért vissza.


Howard elmondta: apjának nővérét, az ő nagynénjét is Auschwitzba vitték, és háromszor is megjárta a gázkamrákat, de rendkívüli módon - hol technikai, hol egyéb okokból - mindhárom alkalommal kiterelték csoportját a kivégzőhelyiségből, és végül életben maradt, s a háború után csatlakozott időközben Walesben letelepedett testvéréhez.


A konzervatív vezér elmondta: a haláltábort megjárt rokon elbeszélései sem változtattak a család vallásos meggyőződésén; ő - saját szavai szerint - ortodox életvitelű zsidó családban nőtt fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár