2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Iraki kínzások francia módra

2004. június 30. 12:00

Az amerikaiaknak volt kitől tanulniuk: az irakiak ellen bevetett kínzási módszereik a franciák 50-es évekbeli algériai tapasztalatain alapultak.

Korábban


Az örmény genocídium

Az első világháborúban mintegy kétmillió örmény élt az Oszmán birodalom területén, ebből a becslések szerint másfélmilliót öltek meg a törökök 1919 és 1923 között.

A francia kapcsolat

www.terrace.qld.edu.au
Charles de Gaulle
Egyesek szerint egyértelmű, hogy az amerikaiak és a franciák is tanulmányozták az iszlám hagyományokat, és módszereiket kifejezetten az iszlám szokások ismeretében találták ki.


"Az amerikaiak szemmel láthatólag hasznosították a franciáknak az algériai háborúban szerzett tapasztalatait" - állítja Claire Mauss-Copeau az IPS hírügynökségnek. Mauss-Copeau a Maghreb-térség történetével foglalkozik a Sorbonne egyetemen. A professzor azokra a világsajtót bejárt fényképekre utalt, melyeken az iraki foglyokat kutyákkal ijesztgetik, vagy megalázó szexuális pozíciókba kényszerítik.


"Az ehhez hasonló megalázások szörnyűek egy muszlim számára" - állítja a tanárnő. "A muszlim tanítás szerint a kutyák tisztátalan állatok. A meztelenség pedig - különösen, ha férfiak szerepelnek ruhátlanul nők előtt - a megalázás legdurvább formája."


A muszlim tudósok is hasonlóan vélekednek a meztelenségről. "Egy muszlim számára már az is hatalmas megaláztatás, ha meztelenül kell lennie egy másik férfi előtt" - állítja egyikük. "Ha egy nő jelenlétében még le is fotózzák, ennél megalázóbbat szinte elképzelni sem lehet."


Az algériai függetlenségi háború történetével foglalkozó újságírók hasonlóságokat találtak a korabeli francia katonai utasítások és a közelmúltbeli amerikai gyakorlat között.


"Amint megláttam az amerikaiak által az Abu Ghraib börtönben készített fotókat, rögtön beugrott, hogy az 50-es évek Algériájában már láttam ehhez hasonlót" - mondta Jacques Duquesne az IPS-nek. Duquesne, a francia L'Expresse hetilap szerkesztője könyvben dolgozta fel az 1954 és 1962 között dúlt algériai háborút, melyben a franciák a Nemzeti Felszabadítási Fronttal (FLN), az Algéria függetlenségéért küzdő terrorszervezettel álltak szemben.

 

Azt is tudni kell azonban, hogy a francia hadsereg egy sokkal vérszomjasabb ellenséggel állt szemben. Az FLN nem holmi ártatlan szabadságharcosokból állt: elvakult kegyetlenséggel, hidegvérrel hajtottak végre tömeggyilkosságokat - méghozzá saját népük és nem a francia hadsereg ellen. Kiegyensúlyozott francia-algériai források szerint legalább százezer Franciaországhoz hű muszlim polgár lemészárlása szárad a lelkükön, miként 5000 külföldi polgári személy elrablása, megkínzása és kivégzése is - akik között nők és gyerekek is voltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár