2020. tavasz: Halálos tudomány

Polgárháborús tömegsírt találtak Spanyolországban

2003. szeptember 2. 03:21

Az 1936-1939-es spanyol polgárháború feltehetően egyik legnagyobb tömegsírját fedezték fel a Granada közelében fekvő El Carrizal településen

Korábban

Franco helyét keresi a történeti emlékezetben
Miközben önkéntesek Franco rémtetteinek többezer áldozatát hantolják ki a polgárháborús tömegsírokból, a fasiszta diktátor apologetikus életrajza az idei év egyik besztszellere Spanyolországban

Történészek becslése szerint a dél-spanyolországi Alpujarras hegységnek azon a meredélyén, ahol a leletre rátaláltak, mintegy 5000 kivégzett ember tetemét földelték el. Az El Pais című spanyol napilap hétfői jelentése szerint az eltemetett áldozatok köztársasági milicisták vagy az úgynevezett nemzetközi brigádok tagjai lehettek, akiket Francisco Franco későbbi diktátor (1939-1975) csapatai végeztek ki, miután a köztársaságiak a malagai partoktól az Alpujarras felé menekültek.

Az ARMH egyesület tagjai azt követően kezdtek kutatni El Carrizalban, hogy helyi lakosok felhívták figyelmüket: építőmunkások ember maradványokat tüntettek el - írja a dpa. A lelet helyszínén a spanyol építésügyi minisztérium már hónapok óta dolgozik egy védőfal építésén. Helyi lakosok szerint az építőmunkások azért nem akartak semmit sem elárulni a talált leletekről, mert munkájukat féltették.

A három éve alakult Egyesület a Történelmi Emlékezet Visszanyerésére (ARMH) elnevezésű érdekközösség azt szeretné elérni, hogy hantolják ki és azonosítsák a fasiszták által kivégzett 35 ezer embert, akiket hivatalosan a spanyol polgárháború eltűntjeiként tartanak nyilván. Annak idején a szemben álló felek soraiban összesen mintegy 600 ezer ember vesztette életét.

MTI

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!