2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Babylift-hadművelet

2002. október 1. 02:22

Saigon 1975. Tombolt a háború Vietnámban, mindenki aggódott, mi lesz a gyerekekkel. Ford elnök elrendelte, hogy a 2 millió dolláros külföldi segélyalapból 2000 dél-vietnámi árvát szállítsanak az Egyesült Államokba. A Babylift-hadművelet önkéntes szervezetek akciója volt a háború alatt, amelynek keretében gyerekeket helyeztek el amerikai családoknál. A most húszas, harmincas éveikben járó `bébik` számára a történet még nem ért véget, sokan közülük hazamentek. A National Geographic elkísérte őket.
október 6-án, este 7-kor

Játsszon velünk és nyerjen
National Geographic ajándékokat!

Október 6-án, este 7-kor
Rengeteg gyerek élt árvaházban egész Vietnámban. Biztos, hogy sok a háború miatt került oda. Persze jó néhány gyerek maradt a hős amerikai katonák után. Sok árvaházat ezért hoztak létre. Sok gyereket elhagytak. A falvakból vagy egyenesen a szülészetekről a kerültek az árvaházakba. Gyakran elhangzott az a mondat: `Fogalmam sincs, honnan került ide.` Ahogy a háború kiterjedt, az árvaházak felvirágoztak. Az anyák, különösen azok, akiknek félvér gyerekük volt, könyörögtek, hogya katonák vigyék el a gyereküket. Azt magyarázták, hogy a gyerekük nincs biztonágban, és meghal, ha Vietnámban marad. Voltak köztük betegek és fogyatékosok is. Némelyik csak feküdt az ágyában és dobálta a fejét. Volt, amelyik járni sem tudott. Ford elnök elrendelte, hogy a 2 millió dolláros külföldi segélyalapból 2000 dél-vietnámi árvát szállítsanak az Egyesült Államokba, amilyen hamar csak lehet. Utasítást adott, hogy egy speciálisan felszerelt C-5A típusú szállítógépet küldjenek Saigonba. Az elszállított 2000 vietnámi árvát amerikai családok fogadják örökbe. A hadsereg számára ez egyfajta végső adósság-törlesztés volt. A Hanoi kormány szemében azonban minden propagandafogásnak és bűncselekménynek, végső soron emberrablásnak minősült. A legtöbb amerikai azonban humanitárius cselekedetként könyvelte el az akciót, mely egy olyan háborút követett, melyet szerettek volna elfelejteni.

Ajánlat
Akik a háborút vívták
Vietnám: tegnap és ma
A háború fotóalbuma
Vietnam War
A háború - számokban
Egy a kétezerből
Az anyák tisztában voltak vele, hogy a gyerekeknek jobb életük lesz Amerikában. Iskolába járhatnak, kapnak ételt, ruhát és jó családban élhetnek. A Babylift-hadművelet önkéntes szervezetek akciója volt a háború alatt, melynek keretében gyerekeket helyeztek el amerikai családoknál. A most húszas, harmincas éveikben járó "bébik" számára a történet még nem ért véget. Egészen mostanáig sokan közülük szintén felejteni akartak. Ám most, 25 év múltán egy kis csoportjuk visszatért Vietnamba, hogy többet megtudjanak múltjukról. Árvaházakat, szülőotthonokat keresnek fel, és felelevenítik a Babylift-hadművelet történetét.

Válaszolj az alábbi két kérdésre és nyerj National Geographic ajándéktárgyakat!

 • Mikor lépett be az Egyesült államok a vietnami polgárháborúba?
  a) 1961
  b) 1964
  c) 1969
 • Mely császári család uralma alatt egyesült 1802-ben az ország?
  d) Minh
  e) Bao-daj
  f) Nguyen A megfejtést az [email protected] címre várjuk. A tárgy/subject rovatba írd bele: NGC.


  Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

  Miért támogassam a Múlt-kort?

  2022. tél: A szeretet mártírjai
  Olvasta már a Múlt-kor
  történelmi magazin
  legújabb számát?

  kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

  Nyomtatott előfizetés vásárlása
  bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
  Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
  9 945 ft 8 990 Ft
  Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
  Az első 500 előfizetőnek.
  20 000 ft 14 990 Ft
 • Játsszon!

  Miről híresült el I. Miklós pápa?

  Történelmi adattárak

  Mi történt a szülinapomon?

  Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

  Bezár