2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Élet a Vatikánban

2002. szeptember 26. 00:33

A Vatikán a világ leszélesebb körben ismert, ugyanakkor legkevésbé értett helyeinek egyike. Kívülről bevehetetlennek látszik - évszázados falai és óriásinak tűnő palotája arra készültek, hogy elvegyék a támadó ellenség harci kedvét. Mivel a Vatikán legnagyobb része el van zárva a nyilvánosság elől, kevesen részesülhettek abban a szerencsében, hogy a Szent Péter téren túl a hatalmas bazilika mögé is beléphettek. A National Geographic bejutott.
szeptember 30-án, este 11-kor

Játsszon velünk és nyerjen
National Geographic ajándékokat!

Szeptember 30-án, este 11-kor
Ha létezik nemzeti összterméke, az nem pénzben, hanem lelkekben mérhető. Vezetője Európa utolsó abszolút uralkodója, akit azonban főrendjei választanak...Olyan embert, akire a legszörnyűbb teher nehezedik, amit vezető valaha is hordozott - több, mint egymilliárd ember lelki gondjai. Ez bolygónk legrégibb, folytonosan fennálló szervezetének hatalmi széke. Ez, ahol szenteket avatnak, ahol pápák uralkodnak, ahol a nyugati történelem legnagyobb részének forrásai megtalálhatók. Ez az isteni ihletésű emberi találmány: a Vatikán. A Vatikán a világ leszélesebb körben ismert, ugyanakkor legkevésbé értett helyeinek egyike. Kívülről bevehetetlennek látszik - évszázados falai és óriásinak tűnő palotája arra készültek, hogy elvegyék a támadó ellenség harci kedvét. Mivel a Vatikán legnagyobb része el van zárva a nyilvánosság elől, kevesen részesülhettek abban a szerencsében, hogy a Szent Péter téren túl a hatalmas bazilika mögé is beléphettek. De a Vatikán eszméje csak belül kel életre igazán. Itt, a díszes épületekben, a freskókkal ékes falú folyosókon, a szentélyekben, a testőrségi szállásokon és műhelyekben emberekkel találkozhatunk és történeteket hallhatunk, amelyek e nagyhatalmú helyet lélekkel töltik meg.

Ajánlat
A Vatikán
A vatikáni múzeum
Svájci pontosság
A Vatikánban egy nap sem olyan, mint a többi. A munka itt éppoly változatos, mint maga a hely 2000 éves történelme. A bazilika Péter emlékműve, akit Jézus az apostolok vezetőjévé választott, kihirdetve, hogy Péter az a kőszikla, amelyre egyházát építi. Minthogy Róma volt a birodalom fővárosa, Péter és Pál ide jöttek, hogy terjesszék a hitet, még az első évezred elején. De az első keresztények gyakran életükkel fizettek hitükért. És az egyházi hagyományok szerint, Péter apostolt letartóztatták, az egyik legnagyobb birodalmi cirkuszba vitték, ahol mártírhalált halt egy fordított kereszten. Testét kivitték az arénából és ott, a Vatikán domb oldalában eltemették, talán egy fedett, kis sírban. Csaknem 300 évvel később Konstantin - Róma első keresztény császára - megparancsolta, hogy építsenek egy nagy templomot Szent Péter sírjának helye fölé, ami egyszerű sírboltból kis szentéllyé fejlődött. Mármost az az érdekes a bazilika helyét illetően, hogy a terület - a domboldal, a cirkusz, egy római út és temető miatt - csaknem alkalmatlan volt egy templom építésére. De a császár ragaszkodott hozzá. Ott kellett épülnie és a templom tengelye, az a hely, ahová az oltár került, csakis pontosan oda kerülhetett.

Urbi et Orbi
Az Apostol sírjára emelten, az első Szent Péter bazilika tehát magába zárta oltárának talapzatában az eredeti szentélyt is. De Péter temetésének részleteit még 1200 évvel később, az első bazilika átépítésekor sem felejtették el. A Vatikán sokáig megőrizte azt a hagyományt, hogy Pétert a bazilika alá temették. De erre egészen az 1930-as évekig valójában semmilyen bizonyítékuk nem volt. Ekkor, 1939-ben a bazilika alá épült grották renoválását végző munkások meglepő dologra bukkantak. Pontosan a padlószint alatt egy ősi római sírboltot fedeztek fel. Hamarosan kiderült, hogy nem csak egyetlen sírról, hanem holtak egész városáról van szó. Sok hónap munkája után az ásás még régibb sírok szakaszához ért, közel a főoltár alatti területhez. Közvetlenül az oltár alatt egy kis temetkezőhelyet és egy vörösre festett falat találtak. Egy, a falhoz kapcsolódó fülkében egy férfi csontjai feküdtek. Évtizedekkel később, 1968-ban VI. Pál pápa bejelentette, hogy azok Szent Péter csontjai.

Válaszolj az alábbi két kérdésre és nyerj National Geographic ajándéktárgyakat!

 • Kik választják a pápát?
  a) a Rómában jelenlévő összes bíboros
  b) a világ összes bíborosa
  c) a Rómában jelenlévő összes püspök
 • Melyik nem feltétele annak, hogy valakiből Svájci Gárdista legyen?
  d) svájci származás
  e) olasz nyelvtudás
  f) katolikus vallás A megfejtést az [email protected] címre várjuk. A tárgy/subject rovatba írd bele: NGC.


  Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

  Miért támogassam a Múlt-kort?

  2022. tavasz: Megbízható elvtársak
  Olvasta már a Múlt-kor
  történelmi magazin
  legújabb számát?

  kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

  Nyomtatott előfizetés vásárlása
  bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
  Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
  7 960 ft 6 490 Ft
  Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
  Az első 500 előfizetőnek.
  20 000 ft 9 990 Ft
 • Legfrissebb
  Legolvasottabb

  Játsszon!

  Miről híresült el I. Miklós pápa?

  Történelmi adattárak

  Mi történt a szülinapomon?

  Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

  Bezár