2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Franco helyét keresi a történeti emlékezetben

2003. augusztus 13. 13:24

A fasiszta diktátor apologetikus életrajza besztszeller lett Spanyolországban

Busto Generalisimo Franco
Az utolsó Franco szobrot is eltávolították Spanyolországból - adta hírül a galiciai független médiaközpont. A fasiszta diktátor bronz büsztje a galiciai Ponteareas városában a legutolsó emlékmű volt, mely a spanyol diktátor 1975-ös halála óta az országban fennmaradt.

Kollektív katarzis
A spanyol Történeti Emlékezet Társaság önkéntesei feltártak egy 23 ápolónő csontjait tartalmazó polgárháborús tömegsírt az észak-spanyol kikötőváros, Villaviciosa de Asturias területén - adta hírül a Guardian.

A kórházi dolgozók és nővérek a helyi kórház pszichiátriai részlegén dolgoztak. Franco katonái 1937 októberében hajtották végre a megtorlást, amiért Asturias hónapokig kitartott Franco ellen. A svájci Civil Service International a Guardian-ben toborzott önkéntesei segítenek kiáasni és azonosítani a helyieknek a tömegsírokba dobált holttesteket.

Layla Renshaw, a surrey-i Kingston Egyetem törvényszéki orvosszakértő antropológusa az El Pais-nak elmondta: "A helyiek évtizedeken keresztül csak vártak. Most egyfajta kollektív katarzist élnek meg."

Franco besztszeller
Az idei nyár spanyol tényirodalmi besztszellere is Francoval kapcsolatos. A korábban kommunista gerillából Franco-apologétává előlépett szerző, Pio Moa szerint a demokratikus kormányt megbuktató 1936-os a marokkói puccs helyett baloldali forradalommal vette kezdetét a spanyol polgárháború. Winston Churchill pedig kegyetlenebb volt, mint Francisco Franco.

Pio Moa könyvének mostani váratlan sikere egyértelműen a polgárháború eseményeinek a Franco diktatúra miatt negyven évet késő történeti feldolgozásával magyarázható.

Félre a tréfát: végre valami a Francofónoknak
Az Evening Standard szerint a londoni metróban júliusban egy Franco nevével űzött szójáték borzolta a kedélyeket. "Get by in French. Spanish for beginners. So something for the Francophile or even the General Franco-phile", azaz Végre valami a frankofónoknak, sőt a Francofónoknak is. - így hirdette nyelvtanfolyamait a londoni metróban futó kampányában a főiskolai kurzusokat szervező Hotcourses brit cég. A spanyol nagykövetség ízetlen tréfának nevezte a szójátékot, szerinte a fasiszta diktátor nem alkalmas a viccelődésre. A kurzusszervező cég ügyvezetője szerint csak félreértették a tréfát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár