2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magától forog egy 3800 éves egyiptomi szobor

2013. június 24. 16:09

Értetlenül állnak a Manchesteri Múzeum szakértői az egyiptomi szobrocska rejtélye előtt. A 3800 éves lelet már 80 éve egy helyben áll, azonban néhány napja elkezdett saját tengelye körül forogni. Egyesek szerint átokkal állhatunk szemben, mások a fizikával magyarázzák az esetet.

Még a jeles, a tévéképernyőn is gyakran felbukkanó fizikus, Brian Cox professzor is tüzetesen megvizsgálta a Manchesteri Múzeum rejtélyes, i. e. 1800-ból származó szobrocskáját, amely néhány nap leforgása alatt a videón is látható módon megfordul a saját tengelye körül.

A Neb Sanu nevű elhunytat ábrázoló 25 centiméteres szobrocskát egy múmia sírjában fedezték fel; már közel 80 éve az angliai múzeum lakója, ám különleges szokását csak nemrégiben vették észre. A város egyetemén tanító Cox professzor szerint a különleges jelenség a differenciális súrlódás miatt következik be.

A múzeum egyiptológus gyakornoka, Campbell Price egy teljesen más elmélettel állt elő: véleménye szerint egy egyiptomi átokkal van dolgunk. „Egyik nap észrevettem, hogy a szobor egy kissé megfordult. Visszatettem az eredeti helyére, de másnap ismét odébb költözött. Elkészítettünk egy videót is, ahol szabad szemmel látható a szobor mozgása” – magyarázta a Manchester Evening Newsnak adott interjújában.

Az ókori Egyiptomban úgy hitték, hogy ha maga a múmia elpusztul, a sírban lévő szobrocskába költözik át a lélek, amely egyfajta alternatív hajóként funkcionálhat. „Talán ez okozhatja a mozgást” – véli Price, aki kétségbe vonja Cox magyarázatát. „A professzor úgy gondolja, a jelenségnek a differenciális súrlódás az oka, amely során két felület – jelen esetben a kőszobor és az üvegpolc – finom rezgéseket kelt egymás között, ami a szobrocska mozgását okozhatja. Azonban több kérdés is felmerül: miért csak most mozdult meg, mikor már régóta a polcon van, illetve hogyan képes egy pontos kört produkálni?”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár