2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Putyin megmutatja, hogyan kell tanítani Sztálint

2013. június 21. 08:58

Saját kezébe venné a történelemoktatást Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A Vedomosztyi tekintélyes orosz napilap egy olyan kormányzati dokumentumot közölt a héten, amelyben az orosz tisztviselők irányelveket tesznek közzé a történelemtankönyveket illetően. A cél ezzel gyakorlatilag az, hogy "áramvonalasítsák" az orosz közoktatásban meglevő, megszámlálhatatlanul sok történelmi narratívát. A Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz köthető intézkedés értelmében az Orosz Tudományos Akadémiának és a Történelmi Társaságnak ajánlásokat kell megfogalmaznia november 1-jéig, hogy mely könyvek maradhatnak a piacon.

A történelem mindig is politikai ügy volt Oroszország történetében. A nyolcvanas években például a Szovjetunió legitimitását legalább annyira megkérdőjelezték a Sztálin rémtetteiről kiszivárgó hírek, mint az energiaárak alakulása. Most, az ortodox keresztény értékeken és a nemzeti büszkeségen nyugvó új orosz ideológia megalkotásán dolgozó Putyin is felismerte, hogy szüksége van egy saját hivatalos történelemszemléletre.

Ezek az új irányelvek természetesen Putyin történelemszemléletéhez állnak közel. Például meglehetősen sötét képet festenek Borisz Jelcin elnöki terminusáról, illetve a Szovjetunió széthullása utáni állapotokról. A hangvétel nagyot változik 2000-től, mikor Putyin került az elnöki bársonyszékbe: nem esik szó a második csecsen háborúról, a 2008-2009-es gazdasági válságot pedig a „társadalmi-gazdasági fejlődés taktikai korrekciójának” nevezi – igaz, könnyen lehet, hogy a javaslatok hatására a történelemkönyvek csak 2000-ig fogják tárgyalni Oroszország történetét.

A történelmi "sorvezető" kiegyensúlyozottságra törekszik a szovjet diktátor, Sztálin megítélésével kapcsolatban. A Generalisszimusz olyan reformer lesz, aki végrehajtja a Szovjetunió példátlan iparosítását, lefekteti az ország tudományos eredményeinek alapját és megnyeri a második világháborút, ugyanakkor tömeggyilkosságokat rendel el a potenciális „ötödik hadosztály” likvidálásával és kényszermunkaerőt használ gazdasági sikereinek eléréséhez.

A harmincas években Sztálin is arra törekedett, hogy a saját szája íze szerint interpretálja az ezeréves orosz/szovjet történelmet. Személyesen szerkesztette a történelemkönyveket, s megfedte az ideológiai hibákat vétő akadémiai gondolkodókat. Ennek „csúcspontja” 1938 volt, és a Szovjetunió Kommunista Pártjának története című mű megszületése, amelyhez Sztálin maga írta meg a marxista filozófia című fejezetet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár