Hitler elfeledett szövetségesei

Modellezéssel elemzik a máig megfejtetlen írást

2011. július 5. 09:17

Rajesh Rao a Washingtoni Egyetem kutatója számítógépes modellezéssel vizsgálja a korai India történelmének egyik nagy talányát, a 4 ezer éve virágzó Indus-völgyi civilizáció írását. A kutató a titokzatos jelek sorrendjének és gyakoriságának statisztikai elemzésével próbálja megfejteni azok jelentését.


A kutatási területét tekintve az agyi folyamatok számítógépes modellezésével foglalkozó szakember az egyes jelek gyakoriságának és sorrendjének statisztikai elemzésével és egyéb módszerekkel igyekszik kimutatni az ismeretlen írás és nyelv nyelvtani szabályait. A fiatal kutató és munkatársai szerint az írásirány jobbról balra volt, és vélhetően a forrásnyelv a ma Dél-Indiában elterjedt dravida nyelvek régi formája lehetett.

Rao kiemelte, hogy munkájuk során három fő akadály van: nincs "rosette-i kő", maga a forrásnyelv ismeretlen, ezenfelül a szövegek nagyon rövidek. A jelek jelentése is kétséges, mert sokak szerint csupán szimbólumok; ezzel szemben viszont azok, akik nyelvi emlékeknek tekintik a rejtélyes formákat, vitatják hogy indo-európai vagy korai dravida nyelven írták a szövegeket.

A mai Pakisztán és Észak-kelet India területén fennállt városias Indus-völgyi civilizáció azon ókori kultúrák egyike, melyről mindmáig keveset tudunk. A nép nyelve ismeretlen, annak ellenére, hogy a térség, mint a mezopotámiai városok fontos kereskedelmi partnere, kapcsolatban volt az ókori Kelet államaival. A rejtélyes államalkulat városainak ásatása is nehézkes, mert számos fontos lelőhely a mindkét oldalon erős katonai ellenőrzés alatt álló határsávban fekszik.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!