2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tönkretehetnek egy polgárháborús csatamezőt

2011. május 3. 12:55

Hulladékhasznosító erőművet fognak építeni a Monocacynál megvívott polgárháborús csata egykori helyszíne mellé az Egyesült Államokban, ami végleg elcsúfíthatja a történelmi helyszínt.

Susan Trail, a csatatér felügyelője szerint a látogatók az emlékparkból látni fogják az erőművet és annak magas kéményét, így a táj nagy részét el fogja nyomni a készülő erőmű. A csata átélését már eleve nehézzé teszi az a tény, hogy a területet most is egy államközi autópálya "vágja ketté".

A Frederick megye részéről illetékes Blaine Young nyilatkozata szerint az erőmű bizotosan a csatatérhez közel fog megépülni. A területet már eleve a megye birtokolja, a tervezett építési területhez közel egy szennyvíztisztító üzemel, ami működése során iszapot termel. A szennyezett iszap a tervek szerint az új erőműbe fog kerülni.

A marylandi Frederick mellett 1864 júliusában lezajlott Monocacy csatában az uniós csapatok ütköztek meg a Washington felé előrenyomuló föderációs erőkkel. Az északiak elvesztették a csatát, így megállítani nem, csak lassítani tudták az előrenyomuló délieket, de még ez is elég volt ahhoz hogy megerősítsék a veszélyeztetett uniós fővárost. Monocacy így fontos, de nem olyan jelentős ütközet, mint Antietam vagy épp Gettysburg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár