2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Holt-tenger északi részén kell keresni Szodomát

2011. május 3. 09:01

Belátható közelségbe került Szodoma és Gomora azonosítása, de a két bibliai várossal kapcsolatban egy új elmélet a korábbi teóriákkal vitatkozva azt állítja, hogy azok nem délen, hanem a Holt-tenger északi részén lehettek.

A szakemberek mindeddig a Holt-tenger délkeleti oldalával határos területekre fókuszáltak kutatásaik során, ahol a keskeny, száraz, alluviális földdarab összeér a meredeken emelkedő magasfölddel. A tudósok rendszerint a következő bibliai idézet nyomán fogtak bele kutatásaikba: „Felemelé azért Lót az ő szemeit, és látá, hogy a Jordán egész melléke bővizű föld; mert minekelőtte elvesztette volna az Úr Sodomát és Gomorát, mind Czoárig olyan vala az, mint az Úr kertje, mint Égyiptom földe” (1Móz 13,10)

A Zoárból kiindulva, valamint a Biblia és Iosephus Flavius szövegeit, illetve az ősi Madaba-térképet felhasználva a kutatók hamarosan a Holt-tenger déli részén találták magukat. Zoár korai feltárása eleinte nem vezetett sikerre. A Paul Lapp vezette expedíció, majd az 1975-ben elkezdett, Thomas Schaub és Walter Rast irányításával történő feltárás azonban már érdekes eredményeket produkált. Felfedeztek és feltártak négy, a korai bronzkorból származó település maradványát; közülük a két legnagyobbnál, Bab edh-Dhra és Numeira településeinél egy hétméteres kőfal, egy sártéglafal, sírok, házak alapzatai és egy pusztításra utaló réteg került elő. Valószínűleg mindkét település ugyanakkor tűnt el a föld felszínéről – egyesek szerint Bab edh-Dhra lehetett Szodoma, míg Numeira Gomora városának felel meg.

Most a jordániai hatóságok egy orosz céggel karöltve a Holt-tenger délkeleti részén a víz alatt, Bab edh-Dhra közelében végeznek kutatásokat. Az egyik projektvezető, Zia Madani szerint a NASA műholdfelvételein jól kivehetőek a tengerfenéken levő tárgyak és kőtörmelékek. Ezt egy izraeli kutatás is bebizonyította, de miután kiderült, hogy az emberi kéz által készült tárgyak nagy része a jordániai felségvizeknél található, az ammani hatóságokra hagyták a kutatást.

Számos kutató egybehangzó állítása szerint Szodoma egykori helyén ma Tall el-Hammam áll, amely a Holt-tenger északkeleti csúcsától 14 kilométerre, a termékeny Jordán-folyó völgyében helyezkedik el. Dr. Steven Collins, a Trinity Southwest Egyetem tanára a bibliai szövegek mellett régészeti és földrajzi kutatásokat is végzett, s ezek végén mind arra a következtetésre jutott, hogy Szodoma egykori helyén ma Tall el-Hammam található. Érdekesség, hogy a középső bronzkortól kezdve egészen a vaskorig van egy öt-hétszáz éves hiátus, ahol nem találtak állandó tartózkodásra utaló jeleket. „Valami szörnyű történhetett i.e. 1800 és 1550 között, a terület pedig évszázadokig a senki földje volt" – így Collins.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár