7 végzetes pillanat

Jordánia visszaköveteli Izraeltől a kétezer éves szövegeket

2011. március 31. 14:47 BBC News

Kétezer évig egy jordániai barlangban vészelte át a történelmi viharokat a feltételezések szerint a legkorábbi keresztény szövegeket tartalmazó „ólomkönyv”, amely segíthet megérteni Jézus Krisztus keresztre feszítését és feltámadását, de általa megismerhetőek a kereszténység megszületésének körülményei is.


Az egyenként öt és tizenöt ólomlevélből készült, gyűrűkkel összefogott szövegeket 2005 és 2007 között fedezték fel Jordánia elhagyatott, északi részén, egy kietlen völgyben. A kiöntő folyó két urnatartót mosott ki, benne egy menóra rajzával díszített lappal; miután a környékre odatévedő beduinok ezt kinyitották, a korai kereszténység rendkívüli relikviájára bukkantak. A leleteket egy másik beduin közreműködésével végül Izraelbe csempészték – legalábbis a jordániai kormány állítása szerint, amely mindent elkövet annak érdekében, hogy visszaszerezze a relikviákat.

A jordániai régiségek osztályának vezetője, Ziad al-Saad szerint a könyveket Jézus követői készíthették néhány évtizeddel a Megváltó keresztre feszítése után. „Akár a holt-tengeri tekercseknél is fontosabbak lehetnek” – mondta a szövegekről a szakember, majd hozzátette: ez lehet a régészet történetének legfontosabb felfedezése.

A szövegeket ólomba vésték, majd ólomgyűrűkkel összefogták; a bankkártya méretű fémleveleken ősi héber nyelven íródott sorok olvashatók, de a szövegek legnagyobb része kódokból áll össze. Ha bebizonyosodik, hogy a relikvia zsidó, vagy keresztény eredetű, akkor valóban szenzációs felfedezéssel van dolgunk – állítják egybehangzóan a kutatók.

Philip Davies, a Sheffield Egyetem professzora szerint a kereszténységre utaló legerősebb bizonyíték a könyvön látható, Jeruzsálem szent városát ábrázoló térkép. „Az előtérben egy kereszt, mögötte Jézus sírja, majd a város falai. Ezek a falak a könyv többi lapjain is visszatérnek, s szinte bizonyos, hogy Jeruzsálemre utalnak. Ez egy keresztény keresztre feszítés” – adott magyarázatot az összefüggésekre Davies.

Margaret Barker Biblia-kutató is azt állítja, hogy nem pusztán zsidó, hanem keresztény relikviáról lehet szó. „Azt tudjuk, hogy a zavaros időkben Jeruzsálemből keletre menekültek az emberek, át a Jordán folyón, egészen addig a pontig, ahol a könyveket megtalálták. A másik bizonyíték pedig maga a szövegek formája: ezek ugyanis nem tekercsek, hanem könyvek” – nyilatkozta a kutató.

Ráadásul van még egy bibliai párhuzam, az egyetlen lefordított mondat ugyanis a Jelenések Könyvében is előfordul, amely a feltámadásra utal. A szakemberek által az erősen oxidálódott szövegeken végzett vizsgálatok kizárták annak a lehetőségét, hogy a könyveket később készítették volna, ugyanakkor azt sem lehet mindent kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy minden lelet ugyanabból a korból származna.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!