2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Elhunyt a világháború Kínában vezeklő japán veteránja

2010. december 9. 20:09 MTI

Elhunyt 103 évesen Jamaszaki Hirosi japán háborús veterán, aki a II. világháború után Kínában maradt vezeklésül, és orvosként tevékenykedett.


Jamaszaki 1937-ben dezertált a Kínát megszálló japán hadsereg kötelékeiből, mert nem értett egyet a szigetország katonai lépéseivel. Ezután Kína keleti vidékére, Santung (Shandong) tartományba ment, élete java részét ott töltötte. A világháború végeztével a kínai egészségügyben kamatoztatta a japán hadseregben szerzett orvosi ismereteit, és több mint fél évszázadon át dolgozott santungi kórházaknak.

Jamaszaki saját bevallása szerint vezeklésül maradt Kínában, hogy megpróbálja jóvátenni a japánok által elkövetett kegyetlenségeket. Választása azért esett Santungra, mert az van legközelebb Japánhoz. A férfi igen népszerű volt a tartományban. Halálhíre hallatán sok kínai internetező tisztelgett előtte a világhálón, méltatva hősiességét, hogy dezertált a japán hadseregből.

Kína japánok általi, 1937-től 1945-ig tartó megszállása mind a mai napig feszültséggóc a két ázsiai nagyhatalom kapcsolatában, pekingi álláspont szerint Tokió soha nem kért bocsánatot az elkövetett bűnökért. A japánok nem is örvendenek különösebb népszerűségnek Kínában.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!