2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Megsemmisítik a Mandzsúriában maradt japán vegyi fegyvereket

2010. szeptember 1. 17:31 MTI

Japán megkezdte a II. világháborúban Kínában hagyott vegyi fegyvereinek megsemmisítését a kelet-kínai Nanking (Nanjing) külvárosi területén - közölte a Hiraoka Hideo, a japán kabinetiroda vezető miniszterhelyettese Nankingban.

A japán kormány nevében tett bejelentéssel ünnepélyesen kezdetét vette a II. világháborúban fel nem használt vegyi fegyverek maradványainak megsemmisítése. Erre a Vegyifegyver-tilalmi egyezmény és a japán, valamint a kínai kormány közötti memorandum alapján kerül sor - állapította meg Hiraoka. "A mai lépés egy új szakasz az elhagyott vegyi fegyverek ártalmatlanításának folyamatában Kínában" - jelentette ki a japán politikus, s utalt arra is, hogy mindezt megelőzte a feltárás és a károk helyreállítása.

"Mindez a japán és a kínai hatóságok több éves erőfeszítéseinek eredménye, aminek hosszú távra szóló hatása lesz a kétoldalú kapcsolatokban" - hangoztatta Nankingban Hiraoka Hideo.

A Kína és Japán közti totális háború 1937. július 7-én tört ki és egészen 1945. szeptember 2-ig tartott, amikor Japán feltétel nélkül kapitulált. A rákövetkező napot, szeptember 3-át a kínai kormány a győzelem napjának jelölte ki, amely hivatalosan a kínai nép Japán elleni háborújának a végét jelentette.

A történelmi feljegyzések, visszaemlékezések, fénykép és filmfelvételek tanúsága szerint a japán katonai akciók több helyütt véres mészárlásokba torkolltak, Nankingban becslések szerint 300 ezer kínai civil és katona lelte halálát. A japán légi támadások szinte valamennyi kínai nagyvárost elérték, milliók váltak hajléktalanná. A japánok különböző járványokat és betegségeket terjesztettek el.

A hosszú éveken át húzódó háború kínai részről mintegy 21 millió, japán részről közel kétmillió halottat követelt. A háború a mai napig hatással van a két ország közötti diplomáciára, a kínai átlagemberek gondolkodására. A pekingi kormány ugyanakkor igyekszik a közeledést előmozdítani és a történelmi sérelmeket csak akkor hozza fel, ha úgy véli: Tokióban politikai csoportok a tények elferdítésére, vagy elhallgatására törekednek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár