2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Kalinyingrád felfedezi múltját

2002. október 7. 16:06

A második világháború során súlyos károkat szenvedett, majd a szovjetek által újjáépített balti kikötőváros egykori német városrészeit régészek tárják fel.

1360-as címer
Königsberg régi városrészei 1944-ben eléggé súlyos bombatámadást szenvedtek. Az 1945-ös felszabadulásakor a szovjetek Kalinyingrád névre keresztelték a várost. A történelmi városrészeket nem építették újjá, hanem ráépítettek a “német fasisztaként” kezelt maradványokra, ezért ma a pár méterrel az utcaszint alatt található óváros régészeti feltárás színhelye.

Alig egy pár épület maradt meg a háború előtti időkből:
A 13. századi kastélynak, noha éppen eléggé súlyos károkat szenvedett a háborús bombázások miatt, még azt is túl kellett élnie, hogy a szovjetek az ötvenes évek második felében ráépítettek a romjaira. A kastélyban őrizték a Porosz Múzeum gyűjteményét. A kalinyingrádi múzeum kurátorai a Porosz Múzeum kiállítását kívánják megnyitni, melyben a már előkerült tárgyakat szeretnék bemutatni a nagyközönségnek.
A katedrális, melyben Immanuel Kant sírja is található, szinte az egyetelen olyan épület, mely a háború előtti időkből megmaradt.

Königsberg - egy zárvány története

1226-ban a poroszok megtérítésére, Mazóviai Konrád kérésére jelent meg a német lovagrend, Königsberg [jelentése: királyhegy, királyvár] elnevezését onnan kapta, hogy 1255-ben II. Ottokár cseh király jelenlétében alapították.
A lengyelekkel és a litvánokkal vívott háborúkban a német lovagrend meggyengült, majd megszűnt. 1466-ban Königsberg környéke lengyel fennhatóság alá került, s Porosz Hercegség néven hűbérese lett Lengyelországnak.
1701-ben II. Frigyes brandenburgi választófejedelem Königsbergben királlyá koronázta magát, így létrejött a Porosz Királyság, amely teljesen függetlenné vált korábbi hűbérurától, területe beékelődött a lengyel államba, távol a többi német területtől. Az időközben nagyhatalommá emelkedett Poroszország több háborúban szárazföldi összeköttetést létesített a Német-Római Birodalom területén lévő területeivel, s vezetésével 1871-ben létrejött a Német Császárság.
Az első világháború után a Königsberg környéki porosz területeket egy lengyel tengerparti korridor választotta el a többi német területtől.
A második világháború után a stratégiailag fontos területet a Szovjetunióhoz csatolták, azon belül is az Oroszországi SZSZK-hoz. 1946-ban Königsberget Kalinyingráddá keresztelték át.
A balti államok 1991-ben elszakadtak a Szovjetuniótól, s a gigantikus államalakulat szétesése után Kalinyingrád Oroszország része maradt, távol az orosz területektől, beékelődve Litvánia és Lengyelország közé.

 • BBC

  Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

  Miért támogassam a Múlt-kort?

  2022. ősz: Megrázó másnapok
  Olvasta már a Múlt-kor
  történelmi magazin
  legújabb számát?

  kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

  Nyomtatott előfizetés vásárlása
  bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
  Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
  9 945 ft 8 990 Ft
  Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
  Az első 500 előfizetőnek.
  20 000 ft 14 990 Ft
 • Játsszon!

  Miről híresült el I. Miklós pápa?

  Történelmi adattárak

  Mi történt a szülinapomon?

  Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

  Bezár