Hitler elfeledett szövetségesei

Liszt-szobrok lepték el Weimart

2009. augusztus 23. 19:54 MTI

Egy harmadik alakkal kiegészült Goethe-Schiller emlékmű várja péntek óta a Weimarba látogató külföldi és német turistákat, a költőfejedelmek mellett Liszt Ferenc szobra látható az emlékművön. Az akció a Bauhaus Egyetem hallgatóinak műve, akik Lisztet ábrázoló alkotásokkal lepték el a várost.


Goethe és Schiller Lisztre várva

Liszt hungarocell szobra az éjszaka leple alatt került Goethe és Schiller bronzszobrai mellé, a művészeti egyetem hallgatói arra a Kunstfest 2009 című fesztiválra akarták felhívni a figyelmet, amely idén különleges hangsúlyt fektet a magyar születésű virtuózra. Goethe és Schiller közös emlékműve mellett Wieland, Herder és Carl August herceg szobra is társat kapott Liszt személyében. Ezeket az emlékműveket fából faragott, túlméretezett Liszt-fejekkel látták el.

Liszt - aki Goethe halála után új életet lehelt Weimarba - a klasszicizmus fellegvárában élte pályafutása leggyümölcsözőbb szakaszát. Idén az ő egyik szerzeménye szolgál a Kunstfest mottójául. A szervezők Az ideálok című szimfonikus költeményt választották, a darabot Liszt a két költő közös emlékművének leleplezésére komponálta, és ősbemutatóját ő maga dirigálta a szobor talapzatánál. A művet Schiller egyik költeménye ihlette.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!