2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Haydn hétszer

2009. május 13. 17:08

Az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának május 15-től megtekinthető kiállítása Joseph Haydn halálának bicentenáriuma alkalmából a zeneszerzőt hét szempontból járja körül.

Többnyire csak a szakemberek előtt ismeretes, hogy a Joseph Haydn személyéhez és zenéjéhez kapcsolódó források világszerte legjelentősebb gyűjteményét az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtára őrzi. A Haydn hétszer ebből a gazdag anyagból válogatva mutatja be Haydn személyiségét a következő hét szempont köré csoportosítva: Az újító, Az udvari karmester, A humorista, A hívő, A magánember, A híresség, A gyűjtő.

A kiállítóteremben kizárólag eredeti dokumentumokkal találkozik a látogató, amelyeket részletes szöveges magyarázatok "szólaltatnak meg" a kottát nem ismerő érdeklődők számára is. A május 15-től július 9-ig látható Haydn hétszer fontos újdonsága emellett, hogy a nagyközönség most először tekintheti meg a zeneszerző korábban elveszettnek hitt, de egy tavalyi árverésen a gyűjtemény számára megvásárolt saját műjegyzékét, az úgynevezett Haydn-Verzeichnist.

A kiállításon természetesen részletek szólalnak meg Haydn néhány fontos kompozíciójából, a Zeneműtár olvasótermében pedig a Haydn hétszer nyitva tartása alatt hét audio-csatornán a Haydn-életmű hét fontos műfajából válogatott művek hallgathatóak folyamatosan.

A kiállítást Somfai László akadémikus nyitja meg május 14-én, 16 órakor; közreműködik a Haydn Barytontrio. A megnyitó keretében a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság nevében Kárpáti János emlékezik a száz éve született Vécsey Jenőre, a Zeneműtár egykori vezetőjére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár