2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Örökségvédelmi vita Badacsonyban

2009. február 20. 17:58 MTI

Badacsonytomaj tiltakozó levelet írt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak (KÖH), mert az a Badacsony hegyre tervezett kilátó megépítésére elnyert uniós támogatás odaítélése után, az építkezés megkezdése előtt kezdeményezte a hegytető fokozottan védett régészeti lelőhellyé nyilvánítását - tájékoztatott Sall Csaba, Badacsonytomaj alpolgármestere. A KÖH reagálásában közölte: nem akadályozza meg a beruházásokat.

Sall Csaba kifejtette, a balatoni települések többségével ellentétben Badacsonytomaj azért nem kíván a világörökség részévé válni, mert már számos hátránya származott abból is, hogy kiemelt természetvédelmi területen fekszik, és kiemelten élvezi az örökségvédelmi hivatal figyelmét. Az önkormányzat testülete az erről szóló, pár évvel korábbi határozatát a legutóbbi ülésén megerősítette, tekintettel arra az új kezdeményezésre, amelynek célja, hogy az egész Balatoni térség váljon a világörökség részévé.

Az alpolgármester egy erről szóló balatoni konferencián a napokban úgy fogalmazott, ha a kezdeményezők bebizonyítják, hogy az újabb megkötésekkel nem kerül még hátrányosabb helyzetbe a települése, készek az álláspontjuk módosítására. Badacsonytomaj legfőbb sérelmei közt említette, hogy a település bevásárlóközpontjának megépítése, és a Balaton körül több nagy beruházást tervező SCD csoport által tervezett szálloda építés is azért csúszik 1-1,5 évet, mert az örökségvédelmi hivatal feltárásra kötelezte a beruházókat.

Az alpolgármester szerint a mostani kilátó ügy is jól példázza az ellehetetlenülésüket. A túraútvonalak mentén található, 8 méter plató-magasságú badacsonyi kilátóból a magasra nőtt fák koronájától már nem lehet élvezni a térség páratlan panorámáját. Ezért döntött úgy az önkormányzat - élvezve a másik két hegy körüli önkormányzat támogatását -, hogy pályáznak támogatásért, aminek segítségével egy 18 méter magas, tájba illő, impozáns kilátó épülhet a régi helyére. Tavaly ősszel sikerült 82 millió forintos uniós támogatást nyerniük - 15 millió forintnyi önrész biztosítása mellett - a Badacsony hegyre vezető turista utak rendbetételére és az új kilátó megépítésére. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ezt követően tudatta az önkormányzatokkal, hogy védetté kívánja nyilváníttatni a badacsonyi hegytetőt.

Sall Csaba szerint elfogadhatatlan a döntés, az időzítése mellett azért is, mert azt jelenti, hogy a tavaszra tervezett kivitelezés előtt régészetileg fel kell tárni egy olyan területet, ahol egyébként eddig is kilátó állt. Ráadásul úgy, hogy annak költségeit a projekt költségvetésében nem lehet figyelembe venni, hiszen a védelem alá helyezési kezdeményezés a pályázati döntés után született. Az építkezés csúszása - tekintettel arra, hogy a védett madarak és a turisztikai szezon miatt csak egy szűkre szabott időszakban folyhat a munka - azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a határidő be nem tartása miatt elvész az elnyert támogatás és nem valósulhatnak meg a tervek - summázta az alpolgármester. A badacsonytomaji önkormányzat jelenleg reménykedik a panasz kedvező elbírálásában, miközben az idő rövidsége miatt megkezdte a kilátó építési engedélyének beszerzését, és készül a közbeszerzési pályázat kiírására.

A KÖH nem akadályozza meg sem a Badacsony-hegyre tervezett új kilátó, sem a Badacsonytomaj területén építendő szálloda, sem a bevásárlóközpont megvalósulását - tájékoztatott Sárosi Edit. A szervezet Közép-Dunántúli Irodájának régészeti felügyelője elmondta, hogy a badacsonyi hegytetőn egy, az 1960-as évektől ismert és nyilvántartott erődített bronzkori település található, amelynek védetté nyilvánítási eljárását a KÖH Védési Osztálya saját ütemterv alapján végzi. Ennek azonban semmi köze a badacsonytomaji önkormányzat EU-s pályázati tevékenységéhez - tette hozzá. Most az eljárás első szakasza folyik, amikor a KÖH értesíti az érintetteket, köztük a helyi önkormányzatokat. Ez még nem végleges döntés, hanem a folyamat első állomása - mondta Sárosi Edit. "Mi nem is tudtunk róla, hogy az önkormányzat pályázik, így véletlenszerű az egybeesés; valószínűleg félreértelmezték a levelünket" - hangsúlyozta a régészeti felügyelő.

Mint hozzátette, az értesítés csupán arról szól, hogy ez a terület a fontossága miatt másik kategóriába kerülne: nyilvántartott régészeti lelőhelyből kiemelten védett régészeti lelőhely lesz, ha egyszer miniszteri rendeletben annak nyilvánítják. Azon a területen van a kilátó is, de azzal kapcsolatos tervek egyáltalán nem kerültek még a KÖH-be. "Az önkormányzat előzetes egyeztetést nem kért, tehát semmilyen dokumentumot ezzel kapcsolatban nem láttam, így korai arról beszélni, hogy bármilyen régészeti szakmunkára szükség lenne" - jegyezte meg Sárosi Edit.

Sárosi Edit elmondása szerint az önkormányzat úgy alakította ki fejlesztési területeit, hogy a szálloda- és bevásárlóközpont-építés két régészetileg védett lelőhelyet, két római villát érint, hozzátéve azonban, hogy a hivatal egyik esetben sem akadályozza a beruházások megvalósulását. A szakember emlékeztetett arra, hogy 2005 óta többször közölték az önkormányzattal, ne oda jelöljék ki ezeket a területeket, ahol nyilvántartott régészeti lelőhelyek találhatók, de nem vették figyelembe a véleményüket. "Két lehetőség van: vagy teljesen elutasítjuk a fejlesztéseket, vagy kompromisszumokat kötünk a befektetőkkel az építkezés feltételeiről. Úgy érzem, a KÖH amennyire tud, rugalmasan viszonyul ezekhez a beruházásokhoz" - mondta Sárosi Edit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár