2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Filmcsillag tartotta távol a spanyolokat a második világháborútól

2008. október 8. 11:01 The Daily Telegraph

Leslie Howard brit színészt a legtöbben az Elfújta a szél és a Vörös pimpernel című alkotásokból ismerik, azt viszont szinte senki sem tudja, hogy angol titkos ügynökként ő tartotta távol a spanyolokat a második világháborútól, és halálát is ez okozta - derül ki egy új könyvből.

1943-ban az akkor 50 éves színész spanyolországi látogatásáról tért volna haza, amikor repülőjét lelőtték a Luftwaffe vadászgépei. Egy most megjelent spanyol könyv szerint ez nem ok nélkül történt: Howard ugyanis többször találkozott Franco tábornokkal, és a brit kormányzat kérését tolmácsolta neki, miszerint ne lépjen be a háborúba Mussolini és Hitler oldalán.

José Rey-Ximena szerint a színész egykori szeretőjének kapcsolati rendszerét felhasználva teremtett kontaktot a diktátorral, és neki köszönhetően maradtak ki az öldöklésből a spanyolok. A feltételezés alapjául egy korábbi interjú szolgált, amelyben a a tavaly 96 éves korában elhunyt Conchita Montenegro spanyol színésznő mesélt világháborús emlékeiről, és az angol színész titkairól.

A nő szerint Howard és ő 1931-ben, a Never The Twain Shall Meet című, közös filmjük forgatásán kezdtek viszonyt, ám ő később hozzáment a falangisták egyik idősebb, vezető tagjához. A színész ezt a befolyást használta fel, és így sikeresen megszerveztek egy találkozót közte és Franco között. A kétszeres Oscar-díjas Howard azonban feletteseinek már nem tudott beszámolni, mert gépét London felé tartva német vadászgépek lőtték le.

Rey-Ximena szerint "ezért nem emlékszünk rá sem kémként, sem pedig hősként".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár