2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szlovák-magyar kulturális út az Andrássyak emlékére

2007. november 28. 17:00

A magyar és a szlovák szakemberek öt, egykor az Andrássy család tulajdonában álló kastély közös kulturális hasznosítására törekednek.

Magyar részről Tiszadob és Monok, szlovák részről Betlér, Krasznahorka és Tőketerebes kastélyaira kitérve készült el az a tanulmány, amely feltárja a szlovák-magyar határon átnyúló lehetőségeket, azzal a céllal, hogy hosszabb távon az Andrássy kulturális út bekerüljön az európai kulturális utak körébe.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat szervezésében tartott konferencia előtt az érintett kastélyok kezelői együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá, csatlakozott hozzájuk az Andrássyak `ősi fészke`, az erdélyi Csíkszentkirály önkormányzata, ahonnan a család 1575-ben a királyi Magyarországra költözött.

Andrássy Mihály az 1930-as években a Parlament épülete előtt

Elkészült egy magyar, szlovák és angol nyelvű turisztikai kiadvány, amely nemcsak a kastélyok bemutatását, hanem környezetük, történelmük leírását, továbbá a fejlesztési elképzeléseket is tartalmazza. A konferencián erről is beszámoltak az előadók. Így szó volt arról, hogy a tiszadobi kastélyból kiköltözött a gyermekotthon, és most a soktornyú épület turisztikai hasznosítását tervezik. Az idősebb Andrássy Gyula egykori osztrák-magyar külügyminiszter által a francia kastélyok mintájára készült épület nevezetessége a több mint száz éves buxusbokor-labirintus.

Monokon a barokk kastélyban egy, a történelmi örökséget bemutató, iskolabarát múzeumot szeretnének kialakítani. A szlovák részen ma is múzeumként működik a betléri vadászkastély, amely az eredeti berendezés mellett 30 ezer kötetes könyvtáráról is nevezetes. Az 1994-es, igényes felújítás révén elnyerték az UNESCO Európa Nostra-díját.

Krasznahorka büszke vára ma az Andrássy család által összegyűjtött tárgyak múzeuma, a közelben van az Andrássy-mauzóleum is, amely a világ minden részéből beszerzett márványmozaikokkal, müncheni művészek alkotásaival rendelkezik. Házasság révén került a család birtokába a tőketerebesi, klasszicista stílusban átépített kastély, amely jelenleg honismereti gyűjteményt mutat be, míg a szabad téren az Andrássyak által beszerzett mezőgazdasági gőzgépeket nézhetik meg a látogatók.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár